2012. december 27., csütörtök

Gesztenye krémleves

 Illatos, krémes, rummal készült leves

Gesztenye krémleves
ünnepi dísszel: tejszínhab koronával és őrölt fahéjjal szórva
Hozzávalók: Ez a mennyiség kb. 4-6 adag leveshez elegendő.
25 dkg gesztenyemassza,
2 dl tejszín = 1 kis doboz vagy zacskó
1 liter tej, (tartós tejet javaslok)
2 cl rum (esetleg rum aroma is megfelelő vagy el is hagyható)
1 csomag vaníliás pudingpor
4-5 darabka fahéj
8 db szegfűszeg
1 citrom reszelt héja,
csipet só.
Egy 2 - 2,5 literes fazékba tegyük a felengedett gesztenyemasszát és nagyon alaposan morzsoljuk össze, majd fokozatosan dolgozzuk hozzá a pudingport és a tejszint, lassú tűzön főzzük és tegyük a többi hozzávalót is bele. Forraljuk kicsit és ha nem találjuk teljesen krémes állagúnak, akkor át is szűrhetjük leves szűrőn vagy bot mixerrel, illetve burgonyatörővel krémes állagúra nyomkodhatjuk.  
Aki hígabban szereti kb. fél liter vizet is hozzá főzhet.
Ötleteim:
1.     A  darabos szegfűszeg és a darabos fahéj helyett választhatunk őrölt fűszereket, akkor könnyebb dolgunk van étkezés közben, nem kell kerülgetni, tányér szélére kitennünk.
2.     Tejszínünk 2,5 vagy 3 dl-es, akkor csökkentsük a tej mennyiségét 4 adaghoz 4 x 3 dl = 1,2 litert szoktam számolni levesből.
Szilveszterre is javaslom, hiszen nem mindenki pezsgőzik, egy kis rummal bolondítva illatos, kevés szeszt tartalmazó leves különlegesség lesz asztalunkon.
  
Gesztenyekrémleves
Saját fotó.


Folyamatosan töltöm fel
kedvenc,
kedvelt,
kipróbált receptjeim. 

Viola nagyi 
konyhai "edződ"



Nincsenek megjegyzések: