2013. január 13., vasárnap

Fűszerpaprika


Legyünk büszkék!


Az Európai Bizottság 2012. július 3-án bejegyezte a „Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény” elnevezést az oltalom alatt álló eredet megjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába. A Bizottság jelenleg több mint 1000 bejegyzett elnevezést tart nyilván, amelyek között mindössze tíz fűszer, ezen belül (a kalocsaival és a másfél éve bejegyzett szegedivel együtt) öt fűszerpaprika szerepe.
 
A nyilvántartás egyik előnye, hogy védelmet biztosít az elnevezés használatával való visszaélések ellen, mivel a termék előállítása kizárólag a termékleírásban meghatározott területen, az ott szereplő kritériumok alapján történhet. A másik előny az uniós szimbólum használatában rejlik, amely beazonosíthatóvá és az európai köztudatban is a legmagasabb minőségű termékek közé emeli ezt a magyar terméket.

A szimbólum jelenléte ugyanis valamennyi európai fogyasztó számára egyértelművé teszi, hogy a termék sajátos jellege annak földrajzi származásából fakad, ezáltal az nagyobb bizalmat élvez.
A bejegyzés napjától kezdődően valamennyi Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény elnevezéssel forgalomba hozott termék címkéjén – összhangban a termékre vonatkozó leírással – meg kell jelennie az „oltalom alatt álló eredet megjelölés” megjelölésnek és a vonatkozó uniós szimbólumnak.

A bejegyzés eredményeként az uniós nyilvántartás immár tizenegy magyar földrajzi árujelzőt tartalmaz. A Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény mellett a Szegedi (téli) szalámi, a Budapesti téliszalámi, a Csabai kolbász/Csabai vastagkolbász és Gyulai kolbász/Gyulai páros kolbász, valamint a Hajdúsági torma, a Makói (vörös)hagyma, a Gönci kajszibarack, a Szegedi paprika, a Magyar szürke marhahús és az Alföldi kamillavirágzat szerepel a nyilvántartásban.

Forrás: VM Sajtóiroda


Viola nagyi
http://receptekviolanagyitol.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések: