2013. január 4., péntek

9 tipp a hatékony megtakarításért

 

Tudod milyen tartalékaid vannak?

Ez a tartalék lehet:

  • szellemi (mi mindent tudsz kitalálni, ötletelni)
  • éléskamrádban lévő élelmiszer tartalék,
  • mélyhűtőben fagyasztva tartott fél- és készételeid,
  • pincében vagy vízóra aknájában lévő zöldségfélék, mint tartalék.
Nézzük is:
1.) Szellemi tartalék, azaz milyen étket tudsz főzni, mit találsz a saját Receptes Füzetedben, amit most el tudsz készíteni. Ezt Te tudod. Ez a 9 tippből az első.

2.) Éléskamrában mi van, természetesen ezt is Te tudod, azért vannak tippjeim:
Ha  van tiszt, tojás, zsemlemorzsa és valamilyen zöldségféle mélyhűtve, akkor kirántott cukkinit, kirántott patisszont, kirántott karfiolt készíthetsz. Ehhez egy kis friss kenyér és mustár vagy ecetes reszelt torma, esetleg majonéz szükséges és máris megvan az ebéded, vagy vacsorád.

3.) Éléskamrádban van száraz tészta. Kifőzöd bő sós vízben, amibe kicsi olajat csöppentesz. Amikor semmi nincs (se darált dió, se darált mák, se reszelni való sajt), akkor sózzad és szórjad meg piros fűszerpaprikával. Édesen szereted a tésztát, akkor kristálycukorral vagy neskakaóval vagy őrölt fahéjjal szórjad.

4.) Burgonya, tojás, tejföl van, akkor ez kiváló rakott burgonya alap. Vegyél hozzá lángolt kolbászt, akkor szuper lesz, ha nem, akkor is finom, vegetáriánus és "fogyókúrásabb".   

5.) Maradt lencse újévről, van liszt akkor lencsefőzeléked máris meg tudod főzni. Mit tálalj hozzá? Aki szereti a főzeléket, meg szokta enni üresen. Tükörtojást, sült szalonnát, főtt virslit lehet hozzá tálalni.

6.) Van tojás, burgonya, liszt, akkor egy kiadós és laktató levesed kerekedik, tojásos burgonya levest készítesz.

7.)  Van kb. 2 napos zsömle, 1-2 db tojás, burgonya, esetleg vöröshagyma, akkor máris olyan étket tudsz készíteni, ami vacsora is lehet és munkahelyedre is beviheted ebédre, mikrózva is fogyasztható.
Burgonya puffancs egy baráti beszélgetéshez is jó.

8.) Margarin vagy sülthús zsír van otthon. Szuper, hazafelé menet vegyél friss kenyeret. Margarinos vagy zsíros kenyér nagyon jó! Gyermek koromban a zsíros zsömle kiváltság volt, pedig nem ezer éve voltam 8 éves!!!

9.) Liszt, tojás, tej van otthon, akkor feltétlen palacsintát süss!
+ 1 = 10.)  Több féle /még jó minőségű, csak száraz sajt/ sajtot találsz a hűtőben, akkor főzz sajtlevest. Fűszerezheted friss petrezselyemmel, amit a konyha ablakban nevelhetsz.
A mélyhűtő tartalmáról most nem írtam, mert az vésztartaléknak is jó 1 hónap múlva.
Tervezz, szervezz, jegyzetelj konyhai ügyekben is! 
A háztartás olyan, mint egy vállalkozás, működtetni kell. 
Itt Te vagy az ügyvezető!

Munkára fel,
szeretettel:

Nincsenek megjegyzések: