2013. április 14., vasárnap

Sör történet I. rész

 

Sör történetéről folytatásokban I. rész

Gördíts a bejegyzés aljára a recepthez is!

Mezopotámia

A sör egyidős a civilizációval. Az emberiség talán előbb hörpintett e gabonából erjesztett italból, mint a borból. Sőt, egyes kutatók úgy vélik, hogy a „folyékony kenyérnek” titulált ital felfedezője korábban rukkolt elő aranyos színű italával, mint a pékek cipóikkal. Ma már kevesen tudnák meginni az ősi, gabonából gyúrt sörcipóból (valószínűleg innen ered a „folyékony kenyér” elnevezés) cefrézett, erjesztett italt. Italunk ugyanis csak az 1700-as években nyerte el mai stílus jegyeit.

Elképzelhető, hogy már több tízezer évvel ezelőtt is főztek sört. Kr. e. 4000-ből származik az első bizonyíték arra, hogy Mezopotámia népe szívesen sörözgetett. A fejlett, öntözéses mezőgazdasági termelést folytató ókori államban jelentős volt a gabona termelés, így nem meglepő, hogy többfajta sör recept ránk maradt e korszakból. Társadalmi réteghez tartozás szerint határozták meg a sör minőségét és napi fejadagját. A parasztok pl. csak napi 1 liter gyenge sört kaphattak, míg a legmagasabb rangú udvari hivatalnokoknak 5 liter erős sör járt. Külön sörfajta készült az udvari dámák számára, ismét más a parasztok asszonyainak. Általában árpából vagy csíráztatott árpából (azaz malátából) készítették a sört, de egyes fajtákhoz ókori héjas búzát is felhasználtak. Ízesítésére különféle füveket alkalmaztak.

Európában a germán törzsek készítettek először sört a történet írók szerint.

 

Ősmagyarok

Sokan úgy tartják, ősi borivó nép a magyar, holott elődeink előbb ismerhették a sört, mint a bort. Évszázados vándorlásaik során ugyanis sokkal inkább termeszthették a néhány hónap alatt megérő gabonát, mint az évek alatt termőre forduló szőlőt. A vándorló magyarok tanítói a népvándorlás korabeli szláv népek voltak, akikhez Babilonból jutott el a sörfőzés. Ezek a népek már általánosan használták a komlót az árpa- vagy malátalé ízesítésére.

Bőr tömlőbe tették a kövek közt megőrölt gabonát, majd vízzel felöntve jól összerázták. Ezután „tüzes követ” tettek bele, hogy emeljék hőmérsékletét, később hozzáadták a komlót, forrásig melegítették, közben többször megrázva a hatalmas tömlőt. Majd vízbe merítették vagy lelocsolták, hogy lehűljön és megerjedjen. Ezen ősi eljárásnak és a komló használatának bizonyítéka egy X. századból származó volgai-bolgár eskü szövege: „Addig lesz közöttünk béke, míg a kő úszni, s a komló alámerülni fog.”

 

Éééééésssssssss    itt egy jónak ígérkező recept, kipróbálod??

 

Néger

Hozzávalók:

1/2 l Dreher Bak

1/2 l Cola

Ezt az italt is sokkal jobban ismerik Bajorországban, mint Afrikában. A sötét színű keverék sokakból idegenkedést vált ki, de éppoly finom íze van, mint a Radler-nek. A sör és a cola párosításában az az érdekes, hogy a sör nyugtatóan hat és jótékony hatással van a szellemi energiákra, a cola koffein tartalma pedig fokozza az éberséget és az összpontosítást. Így eszményi ital ez a megerőltető szellemi munka során távozó erők pótlására.

Forrás: Dreher Rt. honlapja                              
Folytatás következik.
Addig is figyeljed http://www.konyhaioldalak.hu oldalamat is

Nincsenek megjegyzések: