2013. március 14., csütörtök

Egészséges étkezésről a Vese világnapján, III. 4.


Vese világnapja van ma, 2013. 03. 04-én


Gondolkozzunk el egy kicsit, mivel tudjuk védeni egészségünket, például vesénket?



'Mottó: „Előzd meg a vesekárosodást! Védd a vesédet, tudd meg, hogyan!”
A Vese Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a szervezet működéséhez oly nélkülözhetetlen szerv, a vese jelentőségére és egészségének megőrzésére, a vesebetegségek kialakulásának megelőzésére, illetve a vesekárosodások és a hozzájuk társuló szövődmények gyakoriságának, súlyosságának csökkentésére.


Tudtad?  
A vese elsődleges feladata a testfolyadékok egyensúlyban tartása, egyes anyagcseretermékek és ásványi anyagok kiszűrése a vérből, melyeket vízzel együtt, a vizelettel ürít ki. Emellett a vese részt vesz a vérnyomás szabályozásában, a vörösvérsejtek képzésében és az egészséges csontozat megőrzésében is. A vese páros szerv, durván ököl nagyságú, és két oldalt a hasüreg mélyén, a bordák alatt helyezkedik el.

Vesevédő aranyszabályok:

1. Tartsa fitten és aktívan saját magát!
2. Rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét!
3. Étkezzen egészségesen és vigyázzon a testsúlyára!
4. Fogyasszon bőségesen vizet!
5. Ne dohányozzon!
6. Ne használjon rendszeresen vény nélküli gyógyszereket!
7. Ellenőrizze vérnyomását!
8.Ellenőriztesse vesefunkcióját, ha egy vagy több “nagy kockázati tényezővel” rendelkezik.

Forrás: drbarnaistvan.hu
######



"Minneapolis - Azoknak, akik felnőtt korukban is naponta megisznak egy pohár zsírszegény tejet, ritkábban károsodik a veséje, mint a sovány tejtermékeket nem kedvelőknek. Az amerikai és norvég kutatók vizsgálatának legújabb eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóirat közölte.

Egy nemzetközi tanulmányban amerikai és norvég orvosok ötezernél több, 45-84 éves embert vizsgálnak éveken át, és azt igyekeznek tisztázni, hogy milyen kockázati tényezők vezetnek érelmeszesedéshez, és ezek hogyan befolyásolják a betegség előrehaladását.

Külön jelentősége a kutatásnak, hogy különféle etnikai csoportok tagjaira is kiterjed.

A vizsgálat kezdetén valamennyiüket egészségesnek találták: nem volt szívbetegségük, cukorbajuk vagy vesekárosodásuk. Korábban már száznál több tudományos dolgozat jelent meg a nagymintás csoportban végzett kutatások eredményeiről. Ezúttal a táplálkozási szokások és a veseműködés összefüggéseit elemezték. A vizsgált személyek veseműködését a vizeletben megjelenő fehérje kiválasztása útján értékelték.

Figyelembe véve a vizsgált önkéntesek életkorát, nemét és más tulajdonságait, az derült ki, hogy azoknak, akik naponta fogyasztottak valamilyen sovány tejterméket, 37 százalékkal nagyobb az esélye a vesekárosodás elkerülésére, mint azoknak, akik nem szerették a sovány tejet. Ezzel szemben a nem tejből származó állati fehérjék, például a húsételek nagy mennyiségű fogyasztása nem tesz jót a veseműködésnek.

Jennifer A. Nettleton, a munkacsoport vezetője feltételezi, hogy a tejfehérjék, a bőséges D-vitamin, magnézium és kalcium bevitele lehet a sovány tejtermékek vesevédő hatásának hátterében. A sovány tejnek, joghurtnak az ereket kedvező módon befolyásoló hatását több korábbi vizsgálat is igazolta.

Egy másik óriásvizsgálatban csaknem 29.000 amerikai nő tízéves megfigyeléséről számoltak be. A tejtermékek fogyasztóinak vérnyomása általában alacsonyabb volt, mint a többieké. Valószínűleg ebben az esetben is a kalciumbevitel és a D-vitamin hatása játssza a kulcsszerepet ebben a kedvező egészségügyi változásban. Ugyanakkor ez a hatás nem érhető el tabletta vagy táplálékkiegészítő formájában bevitt kalciummal vagy D-vitaminnal."
Forrás: kaja.zug.hu
Összeállította neked: Viola nagyi

Nincsenek megjegyzések: