2013. július 10., szerda

Mit lehet olajozni? 5 félét biztosan!

Mit olajozzunk:

  1. Olajozzuk memóriánkat, tudásunkat olvasással (nyáron napsütésben is!)
  2. Olajozzuk a rozsdás és nyekergő kiskert ajtaját.
  3. Olajozzuk a serpenyőt palacsinta sütés előtt.
  4. Olajozhatjuk kicsit száraz torkunkat jó féle magyar vörös borral /vagy kinek melyik itóka ízlik/.
  5. Olajozzunk a télire tett saláta tetejét!
Most az 5. tételt választom és mindjárt 2 receptet is írok:

1.) Olajos téli savanyú paprika
Hozzávalók:
3 kg uborka,
2 kg karfiol,
5-6 db zöld dinnye (citrom nagyságú)
50 dkg zöld paradicsom,
50 dkg apró szemű vöröshagyma,
1 kg húsos kerek paprika,
ecet,
só,
szemes bors,
néhány szál zeller levél,
olaj.

Levet készítünk:
1 liter vízhez
fél dl étel ecet,
ízlés szerint cukrozva, beletesszük a borsot, és felforralva, kihűtve, késhegynyi szalicillal elkeverve öntjük a zöldség félére.
Tetejére ujjnyi olajat öntünk.
Pár nap múlva megzavarosodik, de ne aggódjunk, fel is tisztul. Télen felbontva sem romlik meg.

Forrás: Régi és új ízek 1982. 238. oldal.

Akkoriban tettem el először, ahogy megjelent a könyv, és igen kedveltük ezt a savanyúságot.

2.) Bolgár savanyú
4 kg karfiol,
2 kg piros paradicsom paprika,
2 kg sárgarépa,
50 dkg fokhagyma,
az ízesítéshez ecet, cukor, só, szemes bors, babér levél.

A hozzávalókat megtisztítjuk, jól megmossuk, majd a karfiolt rózsáira szedjük, a paprikát ujjnyi széles csíkokra, a sárgarépát pedig vékony karikára vágjuk.
Alaposan kimosott, kiforrázott üvegbe  a fehéret pirossal rétegezve belerakjuk. beletesszük a fokhagyma gerezdeket is, majd leöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Ezt a vizet azután egy fazékba szűrve felforraljuk, és sóval, borssal, cukorral és ecettel ízesítjük, hogy a szokottnál savanyúbb legyen. Ha kihűlt, az üvegekbe rakott zöldségekre öntjük és 1-2 napig kis tányérral lefedve állni hagyjuk. Ha a pác levet beinná, még utánatöltünk, hogy ellepje. Végül 1 cm-es olaj réteget öntünk a tetejére, elzárjuk és kamrában végleges helyére állítjuk.

Forrás: Magyar Konyha 1985/3. lap szám

Univerzális felöntő lé akár az előző "olajozott" savanyúságokhoz, akár más "hordóba dobálós" savanyúsághoz is készíthető:

(Ez nagy mennyiség, elsőre próbáljad csak a fele mennyiséget, ha kevesebb uborkát, karfiolt, egyéb zöldségfélét teszel el savanyúnak!)


Érdekel a savanyúság eltevés télire?

Várom javaslatod: Viola nagyi
http://receptekviolanagyitol.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések: