2013. július 25., csütörtök

9 ötlet. Kenjem, kanalazzam?


Lekvár, dzsem, gyümölcsíz

Ismered a kb. 40 évvel ez előtti viccet?
Autó az úton,  rendőr igazoltatja a gépkocsivezetőt.
- Mit szállít?
- Gyümölcsízt.
- A szállítólevélen az van írva, hogy dzsem, a kocsi meg tele van lekvárral!

Kinek van igaza? Most kivételesen mindenkinek!


Sok szeretettel ajánlom, hogy készítsél dzsemet, lekvárt, gyümölcsízt saját kezűleg.
Azt válaszolod, hogy nem szereted a lekvárt. No, és az alábbiakat tudod?

Írok felhasználási módot:

  • Vajas kenyérre kenve,
  • Palacsintába töltve,
  • Kevert süteménybe belekeverve,
  • Piskótatekercset kenve - piskótát félbevágva töltve lekvárral
  • Grízes tésztára (legjobb a barack lekvár vagy a vegyes gyümölcsből készített)
  • Mákos tésztára tehetsz mézet vagy saját készítésű lekvárt
  • Diós tésztára tehetsz porcukort vagy (és) saját készítésű lekvárt, dzsemet, ízt,
  • Gyümölcslevest percek alatt készíthetsz lekvárból - erről már írtam is! Szoktam készítani, haladós és finom. Itt olvashatsz róla bővebben: http://receptekviolanagyitol.blogspot.com/2013/04/lekvar-higan-is-kivaloan-felhasznalhato.html
  • Száraz kalácsot szétcsipegeted és rákanalazol lekvárt. Ha nagyon száraz a kalács, hagyjad állni vagy keverjed össze egy kicsit. Tejszínhabbal spricceljed fel és díszítheted is csokidarával - tehát a kalács megmentve lekvárral!
  • A fantáziád és a szokásaid szabnak határt, hogy további lehetőségeket találj a lekvár, dzsem, gyümölcsíz felhasználásának.


Szilva, sárgadinnye, szeder, citrom
2013. 07. 25.
Fotó: saját felvétel


Dzsem-fix használatával pár perc alatt az utasításnak megfelelően készíthetsz saját lekvárt, dzsemet, főleg akkor, ha előre elkészíted az alaposan elmosott, lecsöpögtetett, kiszárított befőttes üveget és tetőt.
Celofánnal is lezárhatod az üveg száját. Két rétegben szoktam rátenni, úgy, hogy nagyobb legyen, mint az üveg teteje kb. 1,5 cm-rel és ami a lekvár felé lévő fele maradjon száraz és a másikat vizes tenyereiddel simogassad lefelé majd tegyél rá 2 db befőttes gumit, húzogassad szépen kézzel egyenletesre a celofánt (mint a húzott szoknya, olyan legyen a celofán).

Arra ügyelj, hogy a gyümölcs friss legyen, alaposan mossad meg, a hibás részeit, foltot-forradást vágjad ki, magozzad ki. Olyan lábasba vagy fazékba tegyed, amit nem használsz zsíros ételek készítéséhez (pl. csak gyümölcsös ételekhez, főzelék készítéshez használod).
A fakanalat is olyat használj a keveréshez, amit szintén fenti ételek főzéséhez vagy kevert sütemény, illetve torta krém keveréséhez használsz csak.

A konyhában rámolj el, csak a befőzéssel foglalkozz, ne legyen elöl mosatlan edény, stb.

Jó munkát kívánok!
Viola nagyi

http://receptekviolanagyitol.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések: