2013. július 27., szombat

Lekvár, dzsem készítés

Saját lekvár

Saját lekvár vagy dzsem készítése nem ördöngősség. 

Ha terem a kertedben a gyümölcs, azt mindenképpen érdemes befőzni. 

A szomszédságban van felesleges, érdemes megvásárolni, cserélni. 

Piacra kimenni szintén lehet és ott válogathatsz a gyümölcsök között.

"Dzsem-fix" használatáról írtam a blogban, meg a befőzésről, ide kattintva megnézheted:

http://receptekviolanagyitol.blogspot.com/2013/07/9-otlet-kenjem-kanalazzam.html

 

Anyukám nagyon sokszor alkalmazza a régi bevált gyümölcs eltevési módszert:

Legalább kétszer-háromszor megmosott, kimagozott, hibás részektől kivagdalt gyümölcsöt csak erre a célra használt kis hagyományos tekerős húsdarálón ledarálja, tiszta vájlingba teszi és minden kg gyümölcsre 40 dkg kristálycukrot és késhegynyi tartósítót (nátriumbenzonát) szór. Jól összekeveri és lefedi tiszta konyharuhával. A nap folyamán többször át lehet keverni.

Másnap forralja amíg besűrűsödik (gyümölcstől és annak érett állapotától függ) legalább fél óra vagy egy óra. A teljesen tiszta, száraz üvegeket a tűzhely mellé sorakoztatja egy tepsibe téve és a gyümölcs alatt elzárja a gáztűzhely lángját. Még forrón kis merőkanállal mindegyik üvegbe tesz egy kicsit, hogy átmelegedjen az üveg. Azután lassan megtölti a dzsemmel az üvegeket. Csavarós üveg alá is szokott folpack fóliát tenni.

Irány a száraz gőz = száraz dunsztolás úgy, hogy egy ládát kibélel tiszta régi ruhával (vagy újságpapírokkal) és belekerülnek a megtöltött és lezárt üvegek. Tetejére szintén ruhák, nyári takaró vagy paplan kerülhet. Így marad egy éjszaka vagy 24 órán át, az sem gond, ha kicsivel több idő telik el, jó melegben vannak addig is.

Ezt követően mehetnek a kamra polcára.

Ne feledjük felcímkézni. Azért is, hogy mutatósabb legyen, meg azért is, hogy tudjuk, mikor tettük el és mi van benne.

Utoljára hagytam: ugye a kamra mostanra már tiszta (ha szükséges ki van festve vagy le van mosva a spejz szekrény vagy polc rendszer minden oldalon tetején is, kitakarítva, felmosva, felfrissítve), ha nem, akkor még pótolhatod.

Ötleteim:

Megmarad pár szem szeder vagy nem fogy el az őszibarack? Egészítsed ki a mennyiséget 1 kg-ra vagy 1,25 kg-ra és tegyél hozzá "Dzsem-fixet", készítsed el az utasítás szerint. Így megmented az egyébként kárba vesző gyümölcsöt és lesz saját készítésű lekvár!

Ajándékkísérővel tudod mennyire örül egy-egy kicsi üveg lekvárnak még az is, aki egyébként saját maga is szokott befőzni? Nagy örömet tudsz szerezni, hát tegyed!

A kézimunkázni vágyók készíthetnek a lekváros üvegek tetejére színes horgolásokat vagy "csak" maradék pamut anyagból vágj akkora négyzetet, amekkora szükséges az üvegre (kockás, virágos tarka az a legjobb). Kis tortapapírral fedett üveget is kaptam már, nagyon ötletes és szép!

Az üveg gyűjtés fontos, aki egyébként kidobná a tormás, mustáros kicsi üvegeket, kérjed el tőle. Kapsz 10-20 db kicsi üveget, adjál "érte cserébe" 1-2 üveg saját készítésű lekvárra telit  úgy, hogy ráírod például:

"Jolikának szeretettel

Szilva lekvár 2013. 07. 20."

vagy humorosan:

"Józsi, ugye megérte üveget gyűjteni?   

Vegyes lekvár 2013. 07. 20."


 

Jó munkát, kellemes pihenést!

Jó recept gyűjtést, sikeres befőzést, sütést és főzést kíván:

 

Viola nagyi - a Te tanácsadód konyhai ügyekben.

Itt elérhetsz máskor is:

http://receptekviolanagyitol.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések: