2013. május 8., szerda

Igyuk, ne igyuk? Sörről .... 3. rész

 

Igyuk, vagy ne igyuk? Víz az első, természetesen!
Azonban egy ízes ebéd után ki-ki választhat egy pohár bort. Kiránduláskor, nyaraláskor vagy kerti főzésnél-vendégeskedésnél pedig zamatos sültekhez a sör is kívánkozik.

Sör története folytatásokban....   3. rész


A sör és a kövérség

Sokan gondolják a sörről, hogy hizlal. A sör azonban sem energia-, sem szénhidrát tartalmát tekintve nincs az italok élvonalában, így az igazi sör fogyasztóként ábrázolt nagy hasú, kövér emberek súlyfeleslegét nem a folyékony kenyér elfogyasztása okozza (1. táblázat). A „sörhas" kialakulásáért elsősorban a gének tehetők felelőssé.
Vitathatatlan azonban, hogy a sörben található szén-dioxid és alkohol a gyomornedvek elválasztását fokozza, ezzel éhség érzetet teremt, ám mértékletes sör fogyasztás mellett az elhízás esélye elhanyagolható.
Mit is tartalmaz a sör? Az átlagos sörökben 90-92% víz, 3,5-5,5% alkohol, ugyanannyi szárazanyag és 0,35-0,55% széndioxid található. Táplálkozás élettani jelentőségét elsősorban kis alkoholkoncentrációjának és értékes komponenseket tartalmazó szárazanyag-tartalmának köszönheti.

A víz a lételem
A víz szinte minden, a szervezetben lejátszódó folyamathoz nélkülözhetetlen. Szükség van vízre az emésztéshez, a felszívódáshoz, a tápanyagok szállításához, a keletkezett anyagcsere termékek és méreganyagok kiválasztásához, a testszövetek felépítéséhez, az izmok, ízületek működtetéséhez és így tovább. Egy felnőtt víz szükséglete 30 ml testsúly-kilogrammonként, ami 70 kg-os ember esetén napi 2,1 liter folyadék igényt takar. A nehéz testi munkát végzők számára ideális ital a sör. Az izzadás miatt a szervezet sok folyadékot és ásványi anyagot veszít, és ezt a veszteséget a sör gyorsan pótolja.

1. részt itt találod, ha lemaradtál róla:
http://receptekviolanagyitol.blogspot.com/2013/04/sor-torteneterol-folytatasokban-i.html

2. rész pedig itt olvasható:
http://receptekviolanagyitol.blogspot.com/2013/05/folyekony-kenyer.html



Vár: Viola nagyi
http://receptekviolanagyitol.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések: