2020. szeptember 20., vasárnap

Káposztás hasé

Mutatós vendégváró

 

Ez a sós sütemény tea mellé baráti beszélgetéshez vagy munkába, iskolába is vihető.

Melegen és hidegen is finom.

Akkor érdemes készítened, ha káposztát párolsz pl. káposztás tésztához és akkor egy részét elveszed ehhez. 

 

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta, 

30 dkg káposzta, 

5 dkg vaj, 

5 dkg liszt, 

2-3 dl tej, 

2 egész tojás, 

só, 

őrölt bors. 

A tetejére 1 tojás sárgája.

A leveles tésztát kihajtogatjuk (szüksége esetén kinyújtjuk, attól függ, milyet vettél). 5 x 7 cm kockákat vágtam, 30 db téglalapom lett. Megmértem vonalzóval a tésztát és vonalzó mellett vágtam el késsel, hogy szabályos legyen.

A töltelékhez a káposztát lereszeljük, megsózva kicsit pihentetjük. Kicsavarjuk a sóból és olajjal meglocsoljuk, megdinszteljük.

Ezalatt a vajból és lisztből világos rántást készítünk, a tejjel felengedjük, megsózzuk és felforraljuk. A tűzről levéve megvárjuk, míg kissé kihűl, hozzáadjuk a nyers tojásokat belekeverjük a káposztát is és megsózzuk, megborsozzuk. A tölteléket a tésztalapok közepébe halmozzuk és mindegyiket felhengerítjük. A tetejüket tojással megkenjük, és forró sütőben megsütjük. Melegen, hidegen egyaránt finom.

Forrás: Sós sütemények Süssünk, főzzünk 6. Pro-Team 2010. 27. oldal


 
Káposztás hasé, saját sütemény, saját fotó


Megjegyzésem: 2 db tojás is megteszi a 3 db helyett, a káposztához 1 egész és a másiknak a fehérje, kenni pedig a sárgája. 

Nekem 2 dl tej elegendő volt! 

A tésztára halmozott káposztát könnyebben be tudjuk göngyölni, ha az üres tészta részt kicsit megnyújtjuk megtartva a téglalap formát.

A családnak nagyok ízlett. Érdemes volt készíteni :) 

Nincsenek megjegyzések: