2020. szeptember 25., péntek

Kakaós kalács édesítővel

Csíkos kalács

Hozzávalók:

4 dl tej

30 szem édesítő (Süssli)

3 evőkanál kristálycukor

1 kiskanál só 

5 dkg élesztő

60 dkg liszt (5 dkg rétes + 55 dkg sima)

1 dl étolaj

3 evőkanál kakaópor

3 evőkanál tej.

Elkészítés: 

A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a 25 szem porrá tört édesítőt, cukrot, élesztőt és felfuttatjuk.

A lisztet elegyítjük az olajjal és sóval, majd a megfuttatott élesztős keverékkel tésztát dagasztunk belőle.

Kettéválasztjuk, az egyik felébe 3 evőkanál kakaót, 3 evőkanál tejet és 5 szem porrá tört édesítőt dolgozunk.

Kelesztés nélkül (én kelesztettem kb. egy óra hosszat) mindkét tésztát 2 részre vesszük, és kinyújtjuk őket, így 4 db tésztánk lesz. Egy fehér tésztára egy barna tészta kerül.  

Szorosan feltekerjük, és tepsibe rakjuk. A másik adag tésztával ugyanezt tesszük.

A tepsiben kelesztjük a kalácsokat kb. 30 percig meleg helyen, ezután készre sütjük.

(Megkentem a kalácsokat sütés előtt egy tojás sárgájával. Előmelegített sütőben 200 Celsius fokon kb. 28-30 percig sült.)

Elkészítési idő 80 perc + első kelesztés. Mennyiség 2 rúd. Költség kb. 500 Ft.

Forrás: RECEPTözön különszám Sütemények 2019./3. Nyár Receptet beküldte: Kurucz Tímea Kőrösszegapátiból.

Köszönet a receptért, nagy sikert aratott a kalács a családban és a rokonok körében is.  

Finom, mutatós kalács, nem tévedés tojás nincs benne, csak egy tojás sárgájával van megkenve a teteje, ezért olcsó is! 



Nincsenek megjegyzések: