2019. augusztus 29., csütörtök

Kovászos uborka

Süt a nap, használd ki! 

Kovászos uborka

Hozzávalók:

3 literes nagy befőttes üveg

2 szelet kenyér

9 db közepes nagyságú kovászolni való uborka

1,2 liter meleg víz

1 szál friss kapor

1 evőkanál só.


Az  uborkát mosd meg alaposan 2-szer, vágjad le a két végét (kicsit, csak éppen a virágját és a szár maradványnál kb. 0,5 cm). Be szoktam vagdalni az uborka közepét hosszanti irányban, hogy a belsejét is átjárja a lé.

A tiszta üveg aljára rakjad az egyik szelet kenyeret (kicsit száraz is lehet, legalább felhasználod 🙂) függőlegesen rakjad bele az uborkákat. 

A tetejére a másik szelet kenyeret fektessed, majd a megmosott kaporból az üveg egyik és mások felére is kerüljön.

Jó meleg 1,2 liter vizet önts egy tiszta tálba és tedd bele a jó púpos evőkanál sót. Keverjed össze. Sósabbnak kell lenni, mint amikor ételt sózol! Öntsed rá az uborkára. 

Fedd le egy celofánnal vagy tiszta nylon zacskóval, tedd ki a napra kerti asztalra, erkélyre, ablakpárkányra.

 
Kovászos uborka, saját kép

Pár nap múlva, amikor már sárgásabbá válik az uborka zöld színe, kóstolj meg egy darabot. Ha még nem találod jónak, várj vele egy napot. Ha az esték lehűlnek vagy eső várható, vigyed be a lakásba az üveget, másnap reggel tedd ki ismét a napra.

A kovászos uborka friss íze a melegben felüdít és a leszűrt leve is finom. 

Zsíros kenyérrel vagy pörkölthöz, sültekhez nagyon jó választás ez a savanyúság.

 

Történet: 

Amikor elkezdtem dolgozni, az volt az első, hogy megtanítottak az idősebb kolléganők kovászos uborkát készíteni. (Víz, só arány, uborkák bevágása.)

Az iroda ablakába többször kitettük az üveget a kovászos uborkával érlelni. Zsíros kenyérrel közösen elfogyasztottuk az uborkákat.

Nincsenek megjegyzések: