2015. március 24., kedd

Olvasol szakácskönyvet?


Húsvét előtt (is) érdemes figyelmesen szakácskönyvet olvasni.

Természetesen más könyvet is fontos olvasni, mert belebújhatsz a szereplők bőrébe, együtt mosolyoghatsz velük, szurkolhatsz nekik. Átvetítheted a saját magad életére, hogy a könyv szereplője hogyan oldotta meg feladatait, neked mennyire sikerülne.

 

Könyvtárból szoktam régi és általam még nem ismert szakácskönyveket hozni. 
Ezekben sajnos általában nincsenek fotók, elképzelni viszont tudjuk az ételeket, olyannak, mint amilyeneket otthon is főzünk és sütünk.

Az újabb vagy legfrissebb gasztronómiai szaklapokat is át kell lapozni. Itt főszerepben vannak a képek. Sokszor valószínűtlenül jelennek meg a húsok, zöldségek. Ezek alig főttek, nincsenek átsütve, csak a fotó kedvéért "vannak" itt nagyon látványosan és szépen. 
Láttam már olyan süteményes könyvet is, ahol már eleve "szalonnás" sűrű és sületlen volt a tészta szép abroszon különleges tányéron tálalva.

- Akkor miért olvassunk szakácskönyvet, receptes folyóiratot?

- Igazad van. 
Pont ezért, hogy tudd, a profik is vétenek, nekik is lehet szép, és mégsem annyira jó, vagy éppen csúnya és mégis szuper ízű.

Tehát amit ma szeretnék írni éppen ez: 

Legyünk büszkék süteményünkre, ha a látvány nem éppen lenyűgöző:
  • Vegyünk elő szép tányérokat hozzá illő színű papírszalvétával és tálaljuk fel meggyőzően,
  • vagy mondjuk, hogy a finom íz mindent visz!
  • Vagy hivatkozzunk mesterünkre, akitől tanultuk-olvastuk, hogy neki még lágyabb, keményebb, laposabb, stb. lett és mosolyogjunk, hogy már többet teljesítettünk, mit reméltük.
Néhány "jó" kifogás, ha szükségünk van egyáltalán rájuk:
  • Szétfőtt a hús: új a lábas, még meg kell szokni.
  • Keményebb a tészta: ez a trendi mostanában.
  • Rakott tésztát nem sikerül kiemelni a tepsiből: legalább látszik, hogy valódi hozzávalókból van és nem "ragasztós műétel".

Bízom benned és remélem, hogy nem lesz szükséged kifogásokat keresni, a nem teljesen szép és kevésbé ízletes ételek pedig elkerülnek.


Üdvözletem küldöm és várom beszámolód étel és sütemény bakik témájában is:

Viola nagyi


http://receptekviolanagyitol.blogspot.com




Nincsenek megjegyzések: