2014. augusztus 13., szerda

Mosolygós zsömle gyorsan, házilag

Süss zsömlét!


Jártál már úgy, hogy friss zsömlét ettél volna?
Esetleg konyhádban a kenyér kevésnek bizonyult, itt a megoldás. Süss zsömlét! Gyors, egyszerű és finom.

Hozzávalók (12-16 zsemléhez)
5 dl langyos tej
5 dkg friss élesztő (vagy 14 g szárított)
50 dkg sima liszt + 2-3 evőkanálnyi (BL55) vagy tönköly fehér liszt
1 teáskanálnyi só.

A kenéshez egy felvert tojás, a szóráshoz mag keverék (napraforgó, lenmag, szezámmag, vagy amit szeretnénk, de hagyhatjuk simán is).


1. A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, és letakarva hagyjuk 15 percet pihenni, ez idő alatt az élesztő elkezd dolgozni, felhabzani. Közben melegítsük elő a sütőt 180-190 fokra.

2. Az átszitált lisztet keverjük ki a sóval és adjuk az élesztős tejhez. Dolgozzuk össze, puha lágy kissé ragadós tésztát kell készítenünk. Ha kell, adjunk hozzá a tartalék lisztből. Dolgozzuk simára.

3. Enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk, és vegyük ketté. Az egyik darabot formázzuk gombóc alakúra, és tegyük félre. A másik felét osszuk 6-8 darabra tetszés szerint (érdemes 8 részre, mert szépen meg fognak nőni).

4. A darabokat gombóc alakúra gyúrjuk, majd azokat a nyújtólapra gyengén lenyomva, hosszúkásra formázzuk. Tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és kétszer kenjük meg a felvert tojással. Kenés után azonnal tegyük a forró sütőbe, kevés hideg vizet spricceljünk be, és süssük szép pirosra 20-25 perc alatt.

5. Míg sül az első adag, készítsük el a másik felét is, és azt is tegyük sütőpapírra, mert lágy a tészta, könnyebb úgy kezelni. Kenjük le a megformázott zsemléket is tojással, és ha az első kisült, mehet is be a sütőbe. Rácson hagyjuk kihűlni.

Recept forrása: tanuljmegsutni.blogspot.hu
20 db zsömlém lett. 

45 dkg sima lisztből és 5 dkg réteslisztből készítettem + a nyujtólap szóráshoz. Egy csomag = 11 gramm szárított élesztőt tettem bele. 
A kenéshez csak a tojás sárgáját használtam. 
Szezámmaggal és reszelt sajttal szórtam meg. 
200 Celsius fokon kb. 25 perc alatt sűlt meg villany sütőben. 2 tepsibe tettem, szerintem legközelebb 1 tepsibe is belefér (?). 
Majd megírom.
Ilyen lett a ma sütött zsömle, gusztusos és finom:
Zsömle házilag, saját sütésű zsemlék,
Saját felvételem.
Készítsed el Te is!
Kérdésed van, ide írj: konyhaioldalak   kukac  gmail.com
Nincs blogod, honlapod, van jó recepted? Megírhatod, közzéteszem neveddel.
Ne csak olvass, süssél, és főzz olcsón, jót!

Viola nagyi

http://receptekviolanagyitol.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések: