2013. augusztus 7., szerda

7 nap szabi! Sikerül az elhatározásod!



Hurráááááá! 7 nap szabi!

Szabadság, óra csörgés leállítva, itt a pihenés!

  • kiolvasok egy-két könyvet,
  • főzök legalább 4 kisebb üveg dzsemet
  • múzeumba megyek
  • strandolok
  • főzni is fogok, mert nem akarok költeni előre gyártott vagy hozatott ételre.

Sikerülhet? Kérdezed.


Igen, sikerül az elhatározásod!

Tenned érdemes érte, írj tervet, ha eddig nem tetted!

Te magad tudod természetesen, hogyan alakítsad ezt az egy hetet, hogy a legjobbat, legtöbbet hozzad ki belőle. 
Az alábbi beosztás egy tipp, egy minta, egy terv 1-2 felnőtt család tagra érvényes vagy 1 gyermekek, aki még formálható /vagy csöppség vagy szófogadó és szereti a nyarat, a sütés-főzést meg a lekvár készítést, no meg a lekváros kenyeret a strandoláson kívül. 
2 gyermek esetén érdemes "felváltva őrizni" ismerős házaspárral a gyermekeiteket, így akkor Ti szülők tudtok párotokkal is kettesben lenni legalább egy-egy napot. 
Másik megoldás, amikor a gyerekek táborban, nagyszülőknél vannak.

1. nap Délelőtt pihenés, alszol, pihensz, gyors rend teremtés a lakásban, tervezés megírás kézzel egy kis füzetbe, így a számítógépet nem kell kinyitnod napokig, akár egy hétig! (A neten a hírek és e-mailek olvasása félelmetesen sok idő!) Egyszer érdemes egy kis saját statisztikát készítened róla.
Olyat egyél, ami van otthon - előző este hazafelé menet lehet vásárolni - tervezés és szervezés :) - Ha van kedved, főzz gyümölcs levest, hiszen igazi kánikulai eledel.

2. napon ha süt a nap, indulás strandolni jól behűtött ásványvízzel, ami órákig hűs marad és a sütit
is oda csomagolhatod mellé, jól hűti.
Felhős idő esetén piac, gyümölcs vásárlás a dzsemhez, befőtthöz és természetesen friss fogyasztásra. Lehetőség szerint a vásároltak eltevése válogatás, mosás után mélyhűtés vagy dzsem készítés (dzsem fix használatával kevés idő is elegendő a saját készítésű finomsághoz).

3. napon Pihenő, ha tegnap piacoztál és befőztél. Ha jó az idő, strand, ha nem olyan kellemes, akkor olvasás, társasjáték, múzeum, vagy kirándulás otthonról vitt szendvicsekkel és üdítővel szinte annyiba kerül, mintha otthon étkeznél. Egy lángos, palacsinta, kávé, üdítő azért belefér a költségvetésedbe szabadság alatt remélem. Nézz körül, melyik múzeum ad ingyenes vagy kedvezményes belépőt! 
Egy példa: http://www.szepmuveszeti.hu/nyitva_tartas_jegyar#Kedvezmények
BKV-nak is vannak kedvezményes (kisgyermekes kedvezmény, heti bérlet, 3 megállóra való metró jegy olcsóbban, stb.).
Egy példa http://www.bkk.hu/tomegkozlekedes/jegyek-es-berletek/jegy-es-berletarak-2013-ban/

Kerékpározni város körül, sétálni a belvárosban - ahova ugye egyébként "turistaként" nem jutunk el munka idő alatt - érdemes menni. Elolvasni az emléktáblákat, kirakatot bámulni, betérni egy templomba, csendjében feltöltekezik a lelked: egyedül mész, csukjad be a szemed és kérj valami jót, hidd el, hogy elérheted és megkapod, majd örülj neki és legyél hálás. Ketten vagy többen mentek, fogjátok meg egymás kezét és szavak nélkül érezni fogjátok összetartozásotokat.
Fagyizni, jót nevetni, ha körülöttünk is hahotáznak, beszélgetni, meghallgatni a másikat és nem csak hallani, mit mond, érteni is és válaszolni neki.

4. nap Ma lehet egy kicsit dolgozós nap, ha tegnap pihentél. Nagyon sokat sétáltál, akkor olyan ételt főzz, ami mellett nem szükséges őrt állnod. Sült csirke mell vagy sajtos-tejszínes sertés karaj tepsiben ilyen, gulyásleves kuktában, több napra készítsed. Közben horgolhatsz, köthetsz, olvashatsz.

5. nap Főztél tegnap több napra, akkor ma újból kirándulás, strand vagy otthoni ücsörgés a hűvös szobában. Nézz meg olyan TV műsort, amit nem szoktál, pl. délelőtt vagy délután természet filmet, főzős műsort vagy hallgass zenét CD-ről, rádióból. Táncolj, énekelj az előadóval együtt.

6. nap Olvasás. Elkezdett könyvet kiolvasom vagy az eddig raktározott újságokat átnézem, vagy megtartom, ha gyűjtöm,  vagy elviszem a szelektív gyűjtőbe vagy valakinek odaadom (idős otthon, szomszéd bácsi, unoka testvér).
Múzeum látogatást is beiktathatsz, ha eddig nem tetted.

7. nap Pihenés, előkészületek a "dolgozásra". 
Mosás vagy vasalás, ruhák kikészítése reggelre. Tekints vissza az eltelt egy hétre és töltsön el kellemes érzés, hogy mi mindenre képes voltál! Milyen sok programot szerveztél! 
Igen, néha saját magunkat érdemes vállon veregetni, hogy jól csináljuk.

Még szabi előtt állsz, érdemes előre megtervezned, hogy mit szeretnél csinálni, melyik múzeumba, melyik városba (vasúti jegy elővételben olcsóbb is) készülsz. Szállás foglalás, tájékozódás a környék látni valóiról, olvasás a környékről, jegyzet készítés: mi legyen a bőröndben.

Olyan a munkád, hogy sok ember vesz körül és inkább otthon maradnál a 4 fal között, tedd azt. 
Nézz TV-t, rádiózz, olvass akár nyelv könyvet, szótárt, tanulj vagy nézzed meg, milyen tanfolyamra iratkoznál be. 
Készíts tervet, mit akarsz a közeljövőben átalakítani a lakásban vagy rámoljad át a szobád vagy a szekrény polcain lévő iratokat, ruhákat.
Tornázz vagy a beszerzett húsból (pl. 2-3 kg sertés lapocka) főzz pörköltet és adagold a mélyhűtőbe. Ezzel biztosítod magadnak a szabi utáni időre, akár több napra a vacsorát (akár ebédet is). Frissen főtt burgonyát vagy kifőtt tésztát szükséges csak frissen készíteni hozzá.  
Szoktam párolt rizzsel sült húst eltenni vagy főtt tarhonyával a sertés pörköltet kompletten a mélyhűtőbe, dobozolva, ráírva, mi is van benne és az adagok számát.

Csináljad azt, ami jól esik! Érezzed, hogy megnyugtat, pihentet, amit végzel,  még ha mosol, főzöl, takarítasz, az is tud megnyugvással eltölteni. Szabi ide, szabi oda, még ablakot tisztítani is lehet meg függönyt mosni! 
Az a lényeg, hogy pihenj, tegyél mást, mit a dolgos hétköznapokon, gondolj egészségedre! Az egész éves munka után nyáron és télen is pár nap feltöltődés aranyat ér minden életkorban.

Mosolygós, kedves, pihent munkaerő jól teljesíti munkáját, kedveli főnöke és szeretik a munkatársai.

Ugye Te is azt a kollégát választod magad mellé inkább, aki humoros, lehet rá számítani, nem pedig az agyon terheltet, kialvatlant, morgósat!

Pihentető, kellemes szabadságot kívánok! Viola nagyi



Elérhetsz:
http://receptekviolanagyitol.blogspot.com
http://violettairoda.freewb.hu

Tudod, az e-mail címemre is írhatsz: konyhaioldalak   kukac   gmail.com

Nincsenek megjegyzések: