2013. augusztus 18., vasárnap

Piros lett a paradicsom, nem sárga.....


Énekeljük el a "Piros lett a paradicsom, nem sárga.... kezdetű nótát! Mindjárt színesebb lesz körülöttünk a világ.

Fotó: goole kép

Piros lett a paradicsom nem sárga.
Véletlenül nem tanultad volna meg gyerek korodban a nagyapádtól, hát itt a szövege:

"Piros lett a paradicsom, nem sárga,

Elhagyott a feleségem a Sára.
Mit ér a te legénységed ihajla,
Hogyha nincs szép feleségem csuhajla,


Három hete, hogy a Tiszán halásztam,
Könnyeimtõl még a vizet se láttam.
Jaj-jaj-jaj-jaj-jaj, a szívem Istenem,
Meghalok én, meghalok még megérem.


Hej, te csávó, csóró csávó, minek vagy,
Ha te mindig olyan nagyon beteg vagy.
Gyere Rózsám súgok neked valamit.
Gombold ki a selyem riglid elejit.

Azt mondják a paradicsom rossz ízű,
Pedig csak a gyökere volt keserű,
Gyere babám súgok neked valamit,
Gombold ki a selyem inged elejit..."

 
Tényleg, tudod, hogy a depresszió ellen jó, ha fogyasztunk hetente legalább 3-szor, 4-szer paradicsomot! Nem hiszed, itt olvashatsz bővebben:

ezen kívül pedig a 2013. augusztus végén megjelenő e-könyvecskében is idézünk a cikkből.
M  á   s  :

A paradicsom szervezetre gyakorolt hatása

Az érett paradicsom lédús, húsos bogyótermése tápanyagokban gazdag. Szénhidrát tartalmának több mint a fele glükóz (szőlőcukor) és fruktóz (gyümölcscukor). A vitaminok közül sok benne a karotin, a B1-, a B2-, és a C-vitamin. Az ásványi anyagok közül kálium tartalmát érdemes a leginkább kiemelni. A paradicsom kellemes ízét a sokféle szerves sav - almasav, citromsav, borostyánkősav és tejsav - és illóolajtartalma biztosítja. Az éretlen paradicsomban szolanin található, ami érés közben eltűnik. A szolanin keserű ízű, zöld színű és mérgező vegyület - ez előfordulhat például a burgonya gumójában is - ezért a legjobb, ha nem eszünk éretlen paradicsomot.
Miért fogyasszunk paradicsomot?

A friss paradicsom élénkpiros, fényes, rugalmas, a szára élénkzöld, a gyorsan érlelt paradicsomnak azonban túl feszes a bőre, nincs illata, színe pedig foltosan piros. A paradicsom fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat, és jó hatású a köszvény, valamint különféle gyulladásos megbetegedések esetén. Segíti az emésztést és csökkenti a gyomorsav túltengést. Magas víz tartalma megelőzi a vér besűrűsödését és oltja a szomjúságot. Külsőleg (pl. arc pakolás) alkalmazva és belsőleg is helyreállítja a bőr pH értékét, jótékony hatású a zsíros, pattanásos bőrre.
Innen idéztem: agroline.hu/hir/paradicsom-es-jotekony-hatasai

A paradicsom befőzésének itt az ideje! Tettél el befőttet, lekvárt, savanyúságot?
Én igen, jövök a képekkel.

Addig is szeretettel köszönt a Te konyhai ügyekért felelős tanácsadód:
Viola nagyi
receptekviolanagyitol.blogspot.com


Nincsenek megjegyzések: