2022. augusztus 14., vasárnap

Körte, alma, sárgadinnye, szilva lekvár

A vegyes gyümölcs lekvárnak nincs párja!

Dédmama tudta ezt és mindig csinált a szőlőben található fák terméséből vegyes lekvárt.

Ma ismét divat, hát rajta, készítsünk! 

Így voltunk mi is. A hőség miatt sok körte leesett a fáról, ha időben mentünk összeszedni, nem találtak rá a hangyák és a darazsak. Alma általában van itthon, mert szeretjük. Sárgadinnyét vettünk és elfeleztük, ettünk belőle és ment a lekvárba is 😉

Körte, alma, sárgadinnye, szilva saját lekvár, saját fotó 

Hozzávalók:

2,5 kg a gyümölcs: legtöbb a körte, fél kis sárgadinnye, 2 db alma, pár szem szilva. A gyümölcsöt alapos mosás és tisztítás után daraboljuk és 5-ös húsdarálón ledaráljuk.

Fazékba téve hozzáadunk 70 dkg kristálycukrot és 

2 csomag 3:1 Dr. Oetker dzsemfixet. Felforraljuk és főzzük az utasításnak megfelelően kb. 5 percig, majd az előre elkészített tiszta üvegekbe töltjük. 

Nem szoktuk azonnal letakarni folpack fóliával és a csavaros tetővel, hagyjuk kicsit hűlni, addig papírtörlővel fedjük be.

A fenti mennyiségből a képen látható 8 üveggel lett lekvár.

A vegyes gyümölcs lekvár (dzsem) annyi féle, ahányszor készítjük, mert a hozzávalókat lehet variálni! A kiskert éppen mit kínál, mi volt olcsó a piacon, mit kaptunk a barátnőnktől, milyen gyümölcsöt nem ettünk meg, stb.

Ma is azt mondjuk, érdemes tartósítani. Írjad meg tapasztalatod várjuk.

receptekviolanagyitol.blogspot.com

Viola nagyi  és csapata máskor is számít rád, olvass minket és főzz lekvárt!


Nincsenek megjegyzések: