Különleges, ízes keksz
Hozzávalók:
1 evőkanál instant kakaó
2 evőkanál tej
12 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
3 evőkanál étkezési keményítő (liszttel helyettesítettem)
10 dkg puha vaj
1 tojássárgája
7 evőkanál porcukor. /Késhegynyi sütőport tettem bele./
Megmelegítjük a 2 evőkanál tejet, feloldjuk benn az instant kávét. Amíg hűl, elkészítjük a tészta alapját. Egy keverőtálban elektromos habverővel kihabosítjuk a vajat a porcukorral. Hozzádolgozzuk a tojássárgáját, majd eloszlatjuk benne a kávét. A száraz hozzávalkat (liszt kakaó, keményítő) egy másik tálban összekeverjük, majd összedolgozzuk a vajas-kávés alappal.
/Egy tálat szoktam használni és fokozatosan adagolom a hozzávalókat, valamint nem veszek elő elektromos habverőt, hanem süteményekhez használt fakanállal dolgozom össze majd kézzel a hozzávalókat./
Rudat gyúrunk a tésztából, amelyet 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Ovális kekszeket formázunk belőlük. Egy kés tompa oldalával vagy fogpisztálóval középen benyomjuk a kekszeket. Sütőpapírt terítünk egy tepsire, és rárakjuk a nyers kekszeket. Legalább egy órán át hideg helyen pihentetjük.
180 Celsius fokos sütőben 12-14 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk pihenni pár percig, majd átrakjuk egy sütőtárácsra, hogy ott hűljenek ki teljesen.
Recept forrása: Vidék íze 2021. december
Tapasztalatom:
kisebb kávészemeket fogok készíteni, picit magasabbra hagyva, hogy élethűbbek legyenek.
Kellemes íze miatt érdemes megsütni, mert a siker garantált!
Várom ötleted, javaslatod: Viola nagyi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése