2020. október 8., csütörtök

Almatorta recept 1988-ból

Gyors almatorta

Egyszerűen elkészíthető, akár torta formában vagy kisebb tepsiben is megsüthető. 

Hozzávalók száma sem sok, az almát szeletekre kell vágni és nem reszelni 😊, tehát gyorsan elkészíthető.

Olcsó, mert 50 dkg alma szükséges hozzá. Több indok nem is kellett, elkészítettem a tortát.

Receptjét régi munkatársnőmtől kaptuk, 1988. február 20-i Nők Lapja újságban volt.

Íme a recept:

Egy fél kilogramm almát meghámozunk, cikkekre vágunk és egy evőkanálnyi mézzel, egy citrom levével megy egy kupica rummal összekeverünk, állni hagyjuk. 12 dkg RAMA margarint 12 dkg cukorral, egy csomag vaníliás cukorral megy egy csapott evőkanál sütőporral habosra keverünk és a citrom héját belereszeljük. Ezután egyenként beledolgozunk 3 egész tojást, végül felváltva adunk hozz 6 evőkanál tejet és 25 dkg réteslisztet.

Margarinnal alaposan kikent, kilisztezett 25 cm átmérőjű tortaformába töltjük, a tetejét elsimítjuk. 

A meghámozott almát a saját levéből kiemeljük és körkörösen a tészta tetejébe szúrjuk. Nem baj, ha az alma a tésztából kiemelkedik, mert ez a sütés során erősen megnő, majdnem ellepi az almát és nagyon szép, ha a gyümölcs a végén a tortából kikandikál. Az egészet kissé megszórjuk porcukorral és előmelegített sütőbe toljuk. Öt percig erős, majd takarék lánggal tűpróbáig sütjük. Kb. előmelegített sütőben 200 Celsius fokon 5 percig, kb. 180 Celsius fokon további kb. 20-25 percig sütjük.

Ezután a sütőből kivéve ismét porcukorral hintjük meg, és ha langyosra hűlt, a tortakarikát lehúzzuk róla, a tortalappal együtt csúsztatjuk a tálra. 

Langyosan, hidegen egyaránt kitűnő, ha folpackkal letakarjuk, a maradék másnapra is jó. Dupla adagból készítve egy közepes nagyságú tepsibe elegendő.   


Almatorta, saját sütemény és saját fotók



Fázisfotók:





Gyere máskor is, vár: Viola nagyi

receptekviolanagyitol.blogspot.com

 

Nincsenek megjegyzések: