2012. november 30., péntek

Mézről folytatásokban ... 2. rész

Hogyan készül?


A mézet a házi méhek áldozatos munkájának köszönhetjük.

Mézet hoz a méhecske
 Fotó a google képtárból.

A méhek virágport és nektárt gyűjtenek a virágokból, de csak a nektárból lesz méz.

A virágport a hátsó lábukon lévő "kosárban", míg a nektárt a "mézgyomrukban" szállítják a kaptárba, ahol hat szögletű lépsejtekben készítik a mézet. A nektárhoz - amely tulajdonképpen gyorsan romló, híg, vizes cukor oldat - a méhek hozzákeverik garat mirigyük váladékát, majd a szárnyukkal keltett légárammal néhány nap alatt elpárologtatják belőle a vizet. A méz így válik egyre sűrűbbé, töményebbé és egyben tartósabbá. Ebben a tömény cukros oldatban nem képesek elszaporodni a mikroorganizmusok. A méhek viasszal borítják be a sejteket. 

Forrás: Patika Tükör 2012/11. 30. oldal.    
(2. rész)      
Folytatás következik!

Nincsenek megjegyzések: