2013. június 26., szerda

Cérnametéltet mibe is tehetjük?

Cérnametélt, cérnácska tészta


Elsősorban húsleveshez, csont leveshez tudjuk elképzelni a cérnametéltet.
Gyorsabban kifőzhető  (és olcsóbb is, mert kevesebb energia szükséges a kifőzéséhez), mintha gége tésztát, eperlevelet, vagy más vastagabb, nagyobb méretű tésztát főznénk.
Mire érdemes figyelni főzéskor?
2 liter vizet fedővel lefedett fazékba tegyünk forrni. Csöppentsünk bele étolajat kb. 1 evőkanálnyit.
Csak később sózzuk, mielőtt beletesszük a cérnametéltet, mert a sós vizet nehezebben forralni. 

Felforrt, beletesszük a 10 dkg cérnametéltet (ez a mennyiség kb. 8-9 tányér húsleveshez = 2,5 liter húsleveshez elegendő) és óvatosan elkeverjük a vízben. Ahogy felforrt a víz, mérsékeljük alatta a lángot (hőmérsékletet), azért mindvégig forrjon ez fontos!
Ha a tészta zacskóján van használati utasítás, érdemes elolvasni.

Tapasztalatunkat a tészta kifőzésről kezdőként érdemes felírni egy "konyhai kisokos" füzetbe, különösen akkor, ha többféle márkájú tésztát szoktunk vásárolunk.

Igyekezzünk egy fazekat használni, mert akkor pontosabban tudjuk a következő tészta kifőzésénél is a főzési időt figyelni.
Egy jó minőségű cérnametélt főzési ideje kb. 15 perc. Persze az sem mindegy, hogy gáztűzhelyen vagy villany tűzhelyen főzzük.
Kóstolni érdemes! A tésztán látszik is, hogy megfőtt, nem "üveges", hanem fehérebb. 
Apropó!
Olvastál - hallottál az akcióról a gyermelyi tésztával nyerni lehet! Semmi érdekem nem fűződik hozzá, hogy hirdessem, csupán annyi, hogy jó minőségű a tésztájuk. Volt idő, amikor én sem vettem fenntartás nélkül! Mára úgy látom, hogy kiegyensúlyozott minőségű és sok helyen elérhető a tésztájuk. 

http://gyermelyi.hu/tesztahaszon/

A húsleves mennyisége és a cérnametélt súlya tájékoztató jellegű! Van, aki kevesebb tésztával szereti, mert hozzá tálalja a sárgarépát, zöldséget, zeller gumót, karalábét, burgonyát, stb. zöldségfélét. Még a főtt húst is bele szokták tenni a levesbe a zöldségek mellé, így lesz a "Húsleves gazdagon" című finom leves.

A húslevesbe én cérnametéltet vagy egyéb (kicsi masni, eperlevél) tésztát szoktam főzni. Egy-egy kisebb darab sárgarépát, zöldséget teszek a levesbe mindenkinek. A többiből készül a Francia saláta Viola módra, mert a hússal főtt zöldség ugye nagyon finom, érdemes felhasználni!

A főtt hús felszeletelve pedig akár a francia salátával második fogás is lehet!

(Franciasalátáról írtam már, ugye olvastad?
Ha most vagy itt az oldalon először, és nem tudod, hol keressed, kérdezz, látogass el a máskor a
http://receptekviolanagyitol.blogspot.com oldalra.
Írhatsz a konyhaioldalak    kukac  gmail.com    címre is.

Szeretettel köszönt: Viola nagyi
receptekviolanagyitol.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések: