2014. szeptember 10., szerda

Gofri gyorsan



Gofri


Egyszerű elkészíteni, olajszagú sem lesz a konyha, és mégis finomság kerül az asztalra, amit leves mellé tálalhatsz otthon, viheted kirándulásra és munkába is.

Hozzávalók:
17 dkg sima liszt (6 púpozott evőkanál)
1,5 dl tej
2 egész tojás,
10 dkg puha margarin,
1,5 evőkanál kakaópor (keserű, nem instant)
1 késhegynyi sütőpor,
1 késhegynyi szódabikarbóna,
1 csipetnyi só.

A tojást felütöm, habosra keverem és felváltva /hogy csomómentes legyen a massza/ adom hozzá a puha, kicsit megolvasztott margarint, a sütőport és szódabikarbónát.
Kakaós változat esetén a keserű kakaóport is érdemes a liszthez adni és szitálni, mert akkor nem marad csomós a kakaó és jól elvegyül a sütőpor is.
(Kisebb tojás esetén a tej 2 dl is lehet.)

Az állaga ne legyen olyan folyós, mint a palacsintáé!
Jobb, ha nem azonnal sütöd, hanem állni hagyod egy keveset, pl. amíg elmosogatsz, elpakolsz, megterítesz.

A gofri sütő mindkét felét ecsettel enyhén kikentem étolajjal. Fa lapátka segítségével adagoltam az alsó sütő felületre a keverékből.

4 sütéssel 20 db szív alakú gofrit sütöttem ebből a mennyiségből.

Fahéjas porcukorral, porcukorral lehet tálalni, saját készítésű lekvárral pedig szuper!
Saját sütésű gofri és saját fotó.
Viola nagyi

2014. augusztus 13., szerda

Mosolygós zsömle gyorsan, házilag

Süss zsömlét!


Jártál már úgy, hogy friss zsömlét ettél volna?
Esetleg konyhádban a kenyér kevésnek bizonyult, itt a megoldás. Süss zsömlét! Gyors, egyszerű és finom.

Hozzávalók (12-16 zsemléhez)
5 dl langyos tej
5 dkg friss élesztő (vagy 14 g szárított)
50 dkg sima liszt + 2-3 evőkanálnyi (BL55) vagy tönköly fehér liszt
1 teáskanálnyi só.

A kenéshez egy felvert tojás, a szóráshoz mag keverék (napraforgó, lenmag, szezámmag, vagy amit szeretnénk, de hagyhatjuk simán is).


1. A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, és letakarva hagyjuk 15 percet pihenni, ez idő alatt az élesztő elkezd dolgozni, felhabzani. Közben melegítsük elő a sütőt 180-190 fokra.

2. Az átszitált lisztet keverjük ki a sóval és adjuk az élesztős tejhez. Dolgozzuk össze, puha lágy kissé ragadós tésztát kell készítenünk. Ha kell, adjunk hozzá a tartalék lisztből. Dolgozzuk simára.

3. Enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk, és vegyük ketté. Az egyik darabot formázzuk gombóc alakúra, és tegyük félre. A másik felét osszuk 6-8 darabra tetszés szerint (érdemes 8 részre, mert szépen meg fognak nőni).

4. A darabokat gombóc alakúra gyúrjuk, majd azokat a nyújtólapra gyengén lenyomva, hosszúkásra formázzuk. Tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és kétszer kenjük meg a felvert tojással. Kenés után azonnal tegyük a forró sütőbe, kevés hideg vizet spricceljünk be, és süssük szép pirosra 20-25 perc alatt.

5. Míg sül az első adag, készítsük el a másik felét is, és azt is tegyük sütőpapírra, mert lágy a tészta, könnyebb úgy kezelni. Kenjük le a megformázott zsemléket is tojással, és ha az első kisült, mehet is be a sütőbe. Rácson hagyjuk kihűlni.

Recept forrása: tanuljmegsutni.blogspot.hu
20 db zsömlém lett. 

45 dkg sima lisztből és 5 dkg réteslisztből készítettem + a nyujtólap szóráshoz. Egy csomag = 11 gramm szárított élesztőt tettem bele. 
A kenéshez csak a tojás sárgáját használtam. 
Szezámmaggal és reszelt sajttal szórtam meg. 
200 Celsius fokon kb. 25 perc alatt sűlt meg villany sütőben. 2 tepsibe tettem, szerintem legközelebb 1 tepsibe is belefér (?). 
Majd megírom.
Ilyen lett a ma sütött zsömle, gusztusos és finom:
Zsömle házilag, saját sütésű zsemlék,
Saját felvételem.
Készítsed el Te is!
Kérdésed van, ide írj: konyhaioldalak   kukac  gmail.com
Nincs blogod, honlapod, van jó recepted? Megírhatod, közzéteszem neveddel.
Ne csak olvass, süssél, és főzz olcsón, jót!

Viola nagyi

http://receptekviolanagyitol.blogspot.com

2014. augusztus 10., vasárnap

Jelzések az élelmiszereken - magyar termék

Magyar termék, hazai termék, hazai feldolgozású termék


Magyar terméket fogyasztani azért is jó, mert kevesebb a szállítástól a fogyasztásig eltelt idő, így friss zöldség, gyümölcs kerül asztalunkra.
Magyaros, hazai ízeket kedvelőknek különösen fontos a fűszerezés.
Magyar termék vásárlással munkahelyeket védhetünk meg.

Mit érdemes tudnunk?

Példákkal is megmutatom:

Magyar termék védjegyhasználók listáját itt nézheted meg:
http://www.amagyartermek.hu/partner/

Kapuvári sonka,
Pápai sonka,
Korona tészták,
Urbi mézespuszedli,
Albert keksz,
Rána körömvirágos hintőpor,
Helia-D arckrémek,
WU2 miraculum sampon, stb, stb.

Magyar szolgáltatók köre:
http://www.amagyartermek.hu/partner-1/

Itt is érdemes körül nézni:
http://magyartermekek.uw.hu/

Remélem hasznos volt!

Viola nagyi


http://receptekviolanagyitol.blogspot.com





2014. augusztus 9., szombat

Savanyúságra felöntő lé

Savanyúság felöntő lé

Ángyi nénitől tanultam az 1980-as években:

7 liter víz,
2 liter 10 %-os ecet,
60 dkg kristálycukor,
30 dkg só,
minden 2 literes üvegbe 5-6 szem bors,
                         2 kis csík tisztított torma,
                         2-3 db babérlevél,
                         késhegynyi borkénpor,
                         késhegynyi nátriumbenzonát.

Minden télire eltenni való savanyúságra rá lehet önteni.

Megjegyzésem:

# Győzödj meg magad, hogy ízlésednek megfelelőek az arányok, először tized része mennyiséggel kóstoljad meg = 7 dl vízzel, 2 dl 10 %-os ecettel, 6 dkg cukorral, 3 dkg sóval és a fűszerekkel.
A 6 dkg cukor = 2 - 3 lapos evőkanál
3 dkg só = 1 lapos evőkanál.  Tudod, ahány ház, annyi kanál :)

# Azonnal fogyasztható saláta felölté léhez 3 teáskanál cukrot és 1 teáskanál sót adok a 2,5 dl vízhez és kb. 1 evőkanálnyi ecethez.



2014. augusztus 1., péntek

Paradicsom dícsérete

Paradicsom


Most érdemes feltölteni vitamin raktárunkat. 
Itt a paradicsom, édes, vitaminos.

Nem tudom milyen vitamint tartalmaz? 
Hogyan érdemes fogyasztani. 
No, akkor olvasd tovább.....

 
Paradicsom
Forrás: google kép

Tápérték 100 gramm paradicsomban

Szénhidrát 4 gr

Kálium 160 gr

B1-vitamin 0,1 gr

B2-vitamin 0,06 gr

Folsav 0,04 gr                                            

A-vitamin 0,8 gr

C-vitamin 25 gr 

Energia 22 kcal

Víz 94 %.   
" A főzött lé savanyítja a vért és ásványi anyagokat von ki a szövetekből, a fogakból és a csontokból.

A nyers, érett paradicsom vagy a belőle facsart lé enyhén lúgosító hatású, így a szervezet ásványianyag-tartalékait növeli, főképp kalciumot juttat a szervezetbe. 

Bőséggel tartalmaz C-vitamint, hatásosan tisztítja a májat, javítja a vérkeringést és a szívműködést. A téli hónapokban árusított melegházi, mesterségesen érlelt paradicsomot nem szabad lékészítésre felhasználni, a lét mindig friss paradicsomból készítsük el!"
forrás: 3x3.hu
Fogyasztani pedig frissen érdemes. 
Vajas vagy zsíros kenyérrel mutatósan a paradicsomot 4-be vagy 6-ba vágva, kicsit megsózva.
Természetesen salátát is érdemes belőle készíteni önmagában vagy vegyesen uborkával, fehér paprikával.                        

Várlak, gyere máskor is: Viola nagyi

2014. július 28., hétfő

Konyha és konyhabútor színesen (is)

Milyen színű a konyhád?

Tetszik? 
Változtatnál?
Most nyáron csinosíthatod, nézz körül..... itt is és konyhádban is.

Függöny a szekrényajtó helyett, új lemosható tapéta:


Kék szín a konyhában, google képtár


Konyhaszekrény
régi szekrényt festéssel varázsold újjá
google képtár

Régi konyhaszekrény is lehet szép, sőt! Újra festve vagy fogantyúkat cserélve igazán dísze lesz konyhádnak.

Polcokkal, függönnyel is csodát művelhetsz a konyhában is!

          konyhaszekrény zöld színben
                      google képtár

konyhaszekrény sárga színben           
google képtárból való a kép            
 
Sárga konyhabútor fronthoz nagyon jól illik a fehér csempe, fehér függöny és munkapult.

Variációk kékre:

kék konyha berendezés
forrás: google kép


kék konyhaszekrény
google kép

Merészen: fekete-narancs sárgával kombinálva: 

narancs szín és fekete szín a konyhában
Fotó: google képek

Természetesen egy terítővel és ülőpárna huzattal azonos sötétítő függöny is feldobja az étkezőt vagy konyhát. 

Pár hónapja vagy régen kapott - vásárolt felakasztható kanál szettet vagy forgatható kávékapszula állványt használjad bátran. 

Egyszer előveszed, máskor elteszed. Hangulatot javít, változatossá teszi otthonod. 
Érezd magad jól lakásodban és a konyhádban!

Várom javaslatot, észrevételed. Mit változtatsz konyhádban az idén nyáron?
Szeretettel küldi üdvözletét: Viola nagyi

itt elérhetsz:  konyhaioldalak  kukac  gmail.com

http://www.violettairoda.freewb.hu

2014. július 22., kedd

Dióról mit tudsz? Finom, egészséges, agyserketnő, és.....


ó - ió - dió


Nagy László: Dióverés

" Elsuhogott az a füttyös
sárgarigó is délre.
Sárgul az árva diófa
zöld terebélye.
Levelek lengnek, akár a
színarany rigószárnyak,
elszállnak ők is a szélben
puszta határnak.
Áll a diófa, és érett
kincsei válnak tőle;
szellő ha bántja az ágat,
buknak a földre." 
Dió
(google képtár)

http://www.gastrolaj.hu  oldalról egy vélemény a dióról: 
Idézem:
  • természetes módon erősítitek az immunrendszereteket
  • természetes módon tartjátok kordában a vércukorszinteteket és a vérnyomásotokat
  • természetes módon erősítitek a keringésetek és
  • természetes módon támogatjátok az idegrendszeretek és az agyműködésetek "
hidegen sajtolt dióolaj
Mi jöhet ennyi dicséret után?

Recept! Igen, egy különleges, liszt nélküli piskóta.

Diótorta (Gobbi Hilda)  
Forrás: Lejtényi-Waldhauser: Unokáinknak ajánljuk 1987. könyv

Hozzávalók:
6 egész tojás, 
6 evőkanál cukor, 
6 evőkanál őrölt dió (25 dkg), 
1 evőkanál szitált liszt. 

Mázhoz 
3 tojásfehérje, 
20 dkg cukor, 
3 evőkanál erős feketekávé.

Mielőtt megdaráljuk a diót, kb. 15 darabot félreteszünk a díszítéshez.
A 6 tojássárgáját 6 evőkanál cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a darált dió felét és az 1 evőkanál lisztet, majd belekeverjük a 6 tojás felvert habját a dió másik felével.
Tortaformában közepes lángon megsütjük.
3 tojásfehérjét 20 dkg cukorral, 3 evőkanál feketekávéval habüstben gőzön sűrű habbá keverjük, a megsült és tortalapra tett tortára melegen rákenjük, az egész diókkal díszítjük. Kb. fél óra alatt megszárad.

                                                               

Tisztított darabos diót csipegetni is lehet, úgy mint a mogyorót!

                                                             


Költséges, munkaigényes torta helyett egyszerű bögrés kevert sütit is lehet készíteni dióval!


Hívlak, várlak ötletekkel, kérdésekkel:

iola nagyi
konyhaioldalak   kukac   gmail.com