2014. július 22., kedd

Dióról mit tudsz? Finom, egészséges, agyserketnő, és.....


ó - ió - dió


Nagy László: Dióverés

" Elsuhogott az a füttyös
sárgarigó is délre.
Sárgul az árva diófa
zöld terebélye.
Levelek lengnek, akár a
színarany rigószárnyak,
elszállnak ők is a szélben
puszta határnak.
Áll a diófa, és érett
kincsei válnak tőle;
szellő ha bántja az ágat,
buknak a földre." 
Dió
(google képtár)

http://www.gastrolaj.hu  oldalról egy vélemény a dióról: 
Idézem:
  • természetes módon erősítitek az immunrendszereteket
  • természetes módon tartjátok kordában a vércukorszinteteket és a vérnyomásotokat
  • természetes módon erősítitek a keringésetek és
  • természetes módon támogatjátok az idegrendszeretek és az agyműködésetek "
hidegen sajtolt dióolaj
Mi jöhet ennyi dicséret után?

Recept! Igen, egy különleges, liszt nélküli piskóta.

Diótorta (Gobbi Hilda)  
Forrás: Lejtényi-Waldhauser: Unokáinknak ajánljuk 1987. könyv

Hozzávalók:
6 egész tojás, 
6 evőkanál cukor, 
6 evőkanál őrölt dió (25 dkg), 
1 evőkanál szitált liszt. 

Mázhoz 
3 tojásfehérje, 
20 dkg cukor, 
3 evőkanál erős feketekávé.

Mielőtt megdaráljuk a diót, kb. 15 darabot félreteszünk a díszítéshez.
A 6 tojássárgáját 6 evőkanál cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a darált dió felét és az 1 evőkanál lisztet, majd belekeverjük a 6 tojás felvert habját a dió másik felével.
Tortaformában közepes lángon megsütjük.
3 tojásfehérjét 20 dkg cukorral, 3 evőkanál feketekávéval habüstben gőzön sűrű habbá keverjük, a megsült és tortalapra tett tortára melegen rákenjük, az egész diókkal díszítjük. Kb. fél óra alatt megszárad.

                                                               

Tisztított darabos diót csipegetni is lehet, úgy mint a mogyorót!

                                                             


Költséges, munkaigényes torta helyett egyszerű bögrés kevert sütit is lehet készíteni dióval!


Hívlak, várlak ötletekkel, kérdésekkel:

iola nagyi
konyhaioldalak   kukac   gmail.com




Nincsenek megjegyzések: