2024. február 3., szombat

Csupa sajtos süti

Sajtos kocka

Hozzávalók:

20 dkg sima liszt

16 dkg margarin

16 dkg reszelt Pannónia sajt 

1 mokkáskanál só

1 tojás sárgája

0,7 dl tejszín 

fél mokkáskanál cukor

3 dkg friss élesztő

A langyos tejszínben a cukrot és élesztőt felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, sót, szobahőmérsékletű margarint és a reszelt sajtot, tojássárgáját.

Összegyúrjuk a hozzávalókat és hűvös helyen kb. 24 órát pihentetjük.

Saját süti, saját fotó


Másnap elővesszük a tésztát, kicsit átgyúrjuk, nagyon vékonyra (2-3 mm) kinyújtjuk és derelyevágóval vonalzó vagy sütőrács mentén egyforma kis kockákra kb. 3 x 3 cm-esre vágjuk. 
Ilyenkor még szükség szerint megszórhatjuk a tetejét sóval, ha nem érezzük kellően ízesnek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 
Rendezhetjük egymáshoz közel, mert fölfelé növekednek. Ebből az adagból 2 tepsivel lett.
200 Celsius fokon előmelegített sütőben 7-10 percig sütjük. 
Halvány maradjon, mert megkeseredhet!

Nagyon ízletes, finom, kellemesen sajtos ez a sütemény. Érdemes elkészíteni,
Ezt a receptet 1990-es években nagyon kedves ismerőstől kaptuk, akkor még Sajtos kockának hívát, ma már Sajtos kréker néven fut a neten és kilyukasztják vastagabb szívószállal, és háromszögekre vágják, akkor még mutatósabb. 

Kész süti 50-55 dkg, 122 db kocka lett,tehát érdemes megsütni.

Várom hozzászólásod, nézz be máskor is:
Viola  nagyi





Nincsenek megjegyzések: