Kelt tésztát készíteni sem ördöngősség! Érdemes nekifogni.
Sós kifli házilag saját süti, saját fotó |
Hozzávalók:
68 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1,5 dkg só /kb. 2 kicsi kávéskanálnyi/
2 dkg kristálycukor
2 dkg tejpor
2 dkg olvasztott margarin
4,5 dl langyos tej /vízzel készítettem most/
Tetejére:
köménymag, nagyszemű só vagy szezámmag.
A tejből elveszünk 1,5 dl-t és a cukorral együtt leglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Ha megkelt, a liszttel, a sóval, a tejporral, az olvasztott margarinnal, a tej többi részével összekeverjük, és addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a táltól. Egy órát kelesztjük letakarva, jó meleg helyen. Kelesztőtálba is tehetjük, akkor gyorsabban kész.
A sütőt 200 Celsius fokra előmelegítjük.
Ha megkelt a tészta, két darab 0,4 cm vastagságú, 14 cm széles és 40 cm hosszú lapot nyújtunk, és egyenként 7-8 cikkre vágjuk. A háromszöget szélesebb végénél feltekerjük, vízzel lekenjük és a tetejére sót, köménymagot vagy szezámmagot szórunk. (Nem szórtam most semmit rá.)
A tepsbe zsírpapírt /sütőpapírt/ teszünk, és az előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük a kifliket. Kicsit várunk, hogy hűljenek, és lehet fogyasztani.
(Kisülés után is meg szoktam kenni vízzel.) Most 2 tepsivel lett, egyikben 7 nagyobb, másikban 9 db kisebb kiflivel.
Fele adagból guba tésztát is lehet készíteni, kipróbálom és megírom.
Öntött kifliről = Mákos gubáról itt írtam már:
Receptek Viola nagyitól: Mákus guba = Öntött kifli (receptekviolanagyitol.blogspot.com)
Recept forrása: Tóthné Pónya Marianna: Házi sütemények krémesek, piskóták, kelt tészták c. könyv.
Nagyon szép kivitelű könyv, kiváló receptekkel! Köszönet a kifli leírásért.
Visszavár Viola nagyi és csapata
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése