2016. december 14., szerda

Karácsonyra készülünk: gesztenyekrém leves


Hamarosan karácsony,


azonban érdemes pár receptet kipróbálni, hogy ízlik-e családunknak, mennyi idő alatt tudjuk elkészíteni, jól tálalható-e?

Ötletekkel sok mindent meg tudsz oldani külön pénz kiadás, vagy gyakorlat nélkül is. Itt van néhány megoldás:

  • Ismersz egy jó kevert sütemény receptet, csak éppen nem karácsonyi hangulatú. Van megoldás! Például: kakaós kevert tésztában ha a recept 2 evőkanál kakaóport ír, tegyél bele 1 evőkanál kakaót és 1 mokkáskanál őrölt fahéjat és 1 mokkáskanál őrölt gyömbért vagy őrölt szegfűszeget vagy őrölt ánizsmagot (ízlésed és "készleted" szerint).

  • Az ünnep fényét egy habfehér abrosz és karácsonyi papírszalvéta éppen úgy megadja, mintha most rohansz el fenyőfa mintás terítőt vásárolni.

  • Dekoráció lehet megmosott narancsba tűzdelt egész fahéj, Anyukám lepett meg vele pár éve és azóta nagy kedvence a családnak. 

  • A jót bevált receptekkel készíthetsz mindent az idén is, kedvelt ételt megfőzhetsz, süthetsz sütit pont olyat, mint elmúlt években. Van aki ragaszkodik ahhoz, hogy mindig azonos legyen a Karácsonyi menü. Ez rendben van! 

Itt egy egyszerű és ünnepi leves:


Gesztenyekrémleves gesztenyemasszából 

Ünnepi dísszel: tejszínhab koronával és őrölt fahéjjal szórva.

Fotóm: 
Gesztenyekrém leves, saját leves, saját fotó.

Hozzávalók: Ez a mennyiség kb. 4-6 adag leveshez elegendő.
25 dkg gesztenyemassza,
2 dl tejszín = 1 kis doboz
1 liter tej (tartós tejet javaslok)
2 cl rum (esetleg rum aroma is megfelelő vagy el is hagyható)
1 csomag vaníliás pudingpor
4-5 darabka fahéj
8 db szegfűszeg
1 db citrom (alaposan megmosva, szárazra törölve), reszelt héja,
csipeti só.

Egy 2 - 2,5 literes fazékba tegyük a felengedett gesztenyemasszát és nagyon alaposan morzsoljuk össze, majd fokozatosan dolgozzuk hozzá a pudingport és a tejszínt, lassú tűzön főzzük és tegyük a többi hozzávalót is bele. Forraljuk lassan és ha nem találjuk teljesen krémes állagúnak, akkor át is szűrhetjük leves szűrőn vagy botmixerrel krémesítsük.

Tapasztalataim:
A darabos szegfűszeg és a darabos fahéj helyett választhatunk őrölt fűszereket, akkor könnyebb dolgunk van étkezés közben, nem kell kerülgetni, tányér szélére kitennünk.

Tejszínünk 2,5 vagy 3 dl-es, akkor csökkentsük a tej mennyiségét 4 adaghoz 4 x 3 dl = 1,2 litert szoktam számolni levesből.
Levesünket sűrűnek véljük, tegyünk bele 1-2 dl vizet vagy tartós tejet.
Szilveszterre is javaslom, hiszen nem mindenki pezsgőzik, ez a leves egy kis rummal bolondítva illatos, kevés szeszt tartalmazó különlegesség lesz asztalunkon.
Szeretettel ajánlom ezt a receptet is:
Viola nagyi
személyes konyhai tanácsadód

Nincsenek megjegyzések: