2015. május 22., péntek

Pünkösdi fonott kalács egyszerűen, túrósan vagy mákosan


Pünkösd

Süssünk kalácsot!


Étkezési szokások
 
Pünkösdkor a paraszt családoknál is ünnepi ételek kerültek az asztalra. Egyébként húst ritkábban ettek, de a juhtartó vidékeken nem csak húsvétkor, hanem pünkösd napján is fogyasztottak bárányt, birkapörköltet. 

Máshol inkább marhahús, baromfi került az asztalra.
A tojásrántottának mágikus hatást tulajdonítottak (a tojás termékenységszimbólum), és szintén kötelező volt valamilyen édes kalács készítése (fonott kalács, túrós lepény, mákos kalács).  
Sárközben azonban nem édes tésztát, hanem sós kalácsot sütöttek, melyet tejföllel, borssal kentek meg. 
A bodza leveléből és virágából főzött szörpnek, teának minden betegséget gyógyító hatást tulajdonítottak.
Forrás: ünnep.menta.hu

Fonott kalács
olcsó, gyakorlottaknak egyszerű.
Saját sütim és saját fotóm


Az ünnepkor elmaradhatatlan nagyon sokak kedvence: rántott hús!


Rántott hús panírozás közben,
saját fotóm.



Kellemes pihenést, szép pünkösdi hosszú hétvégét kívánok.
Szeretettel: Viola nagyi

A konyhaioldalak.hu honlapunk megszűnt, sajnáljuk. A weboldal tartalmát igyekszünk ide a blogra folyamatosan feltölteni.
 
Olvass, horgolj vagy köss, süss, főzz, beszélgess !
Tudod, ugye, hogy hol találsz meg?




2015. május 8., péntek

Petyka

Pletyka, google fotó

Pletyka - ne engedd meg magadnak!

"Hallottad már a három asszony esetét, akik elhatározták, hogy vallják egymásnak gyengeségeiket? Az első beismerte, hogy túl sokat iszik. A másik bevallotta, hogy irígykedik mások jó külsejére. A harmadik nem mondott semmit, a másik kettő hát faggatni kezdte arról, mi az ő gyengesége. Végül kibökte: "A pletyka. Már alig várom, hogy elmehessek innen, és rólatok beszéljek!" 

Fordítsuk most komolyra a szót! A Biblia nagyon kemény szavakat használ a pletyka vonatkozásában: "Aki vigyáz a szájára, megtartja életét, aki feltátja száját, arra romlás vár" (Példabeszédek 13, 3). "Ha valaki azt hiszi, hogy kegyes, de nem fékezi meg a nyelvét, hanem még önmagát is becsapja, annak a kegyessége hiábavaló" Kalab 126. "Mert aki szeretne örülni az életnek, és jó napokat látni, óvja nyelvét a gonosztól" (1Péter 3,10). 

A pletyka olyan, mintha sarat dobálnánk egy falra - lehet, hogy nem ragad oda, de piszkos nyomát rajtahagyja. Egy ilyen nyom pedig egy életen át ottmaradhat! Mielőtt tehát sárdobálásba kezdesz, ellenőrizd, hogy mi a célod! Kérdezd meg megadtól, mekkora kárt fogsz okozni és hogyan érzed majd magad aztán? Salamon az mondta: "Élet és halál van a nyelv hatalmában, amelyiket szereti az ember, annak a gyümölcsét eszi") Példabeszédek 18,21). Felfogtad? Saját szavaid gyümölcsét fogod enni. Azt aratod majd, amit vetettém akár jót, akár rosszat. 

A lényeg: ha hibákat akarsz keresni valakiben, nézz a tükörbe! Ha elkezdesz dolgozni azon, hogy saját gyengeségeiden javíts, nem marad időd mások gyengeségeinek kipletykálására."

A fenti elmélkedések a Keresztyén Média UCB Hungary Alapítvány napi elmélkedése, melynek írója Bob Gass. Negyedévre szólü kiadvány formájában megrendelhető a www.maiige.hu honlapon, vagy a következő címen: Mai Ige, 6201 Kiskőrös, Pf. 33.

Remélem, ezeket is érdemes elolvasnod, hasonló igei gondolatokat tartalmaznak:

Segítségre van szükséged http://irodaioldalak.blogspot.com/2012/11/segitsegre-van-szukseged.html  Segíts, fogadj el, sőt kérj segítséget! 


Vezetés. Magányos-e a vezető? Felnőni a vezetésre. http://irodaioldalak.blogspot.com/2013/12/felnoni-vezetesre.html  Mindannyian vezetők vagyunk, mert ugye lehet vezetni magunk fontos nyilvántartásait, családot, háztartást, csoportot, céget, stb. 😟

2015. április 11., szombat

Költészet napjára

Költészet napjára:


A főszakács

Mit nevettek? - mit csúfoltok? -
hisz' főszakács vagyok én: 
Hónom alatt főzőkanál,
előttem meg a kötény.

Ég a tüzem, forr a vizem,
fölteszem a pecsenyét: 
Egy-kettőre meg is sütöm,
aztán kész a jó ebéd.
Képtalálat a következőre: „pecse fatányéron”
Pecsenye
 google képgaléria
Közzétette számodra: Viola nagyi

2015. március 30., hétfő

Kókuszgolyó újragondolva II. (Kávé ízben)


Kókuszgolyó cappucinóval



Hozzávalók:
25 dkg darált keksz,
15 dkg darált dió,
12,5 dkg margarin,
8 dkg porcukor,
1,5 evőkanál cukrozatlan kakaó,
2 dl cappucinó, (most 2 dl tejjel, 1-1 evőkanál tejporral és nescaféval készítettem) 
díszítéshez csoki dara és cukordara.

A hozzávalókat sorrendben összegyúrjuk és az így kapott masszából kis golyókat formálunk.

Tanácsom: Utoljára a tejet vagy a cappuccinót tegyük hozzá, lehet, hogy nem szükséges mind.

Az egyik felét a golyóknak csoki darába, míg a másik felét színes cukordarába forgatjuk, így különleges és nagyon mutatós édességet kapunk. Ez az eredeti recept szerinti.

Most én igazi darált dióba is hempergettem a kicsi golyókat. 59 db lett.
Forrás: kertvarázsmagazin.hu gasztrorecept oldalról - köszönöm ez úton is.


Kókuszgolyó kávé ízben saját készítésű, saját fotó. 

50 dkg darált kekszem volt és elfeleztem, hogy a nescafés és a nescacaós változatos is elkészíthessem.

Nagyon kíváncsi voltam, milyen a nescafés - diósgolyó, mert most darált dióba burkoltam a cappuccinos golyókat - finom! Kávé és dió imádóknak!  

A nescacaós kókuszgolyó is nagyon finom, könnyű és krémes.

Készítsd el, várom véleményed:
konyhaioldalak   kukac  gmail.com  

Viola nagyi

http://receptekviolanagyitol.blogspot.com

2015. március 29., vasárnap

Kókuszgolyó újragondolva I. (Nescacaóval)


Finom kókuszgolyó nescacaóval


Hozzávalók:
25 dkg darált háztartási keksz,
3 evőkanál nescacao
1 csomag vaníliás cukor,
2 evőkanál porcukor,       
5 dkg lágy margarin,                                                                                      1evőkanál rum 
kb. 2 dl tej.                                                                       
Kókuszreszelék a hempergetéshez. 



A hozzávalókat - a langyos tej kivételével - jól összekeverjük, majd annyi tejet öntünk hozzá fokozatosan, hogy összeálljon a massza és jól formázható legyen. Nekem nem volt szükségem csak kicsit kevesebb tejre.
Kis golyókat formázunk amiket a kókuszreszelékben megforgatunk.
Ebből a mennyiségből 47 db kókuszgolyót gömbölygettem.

Forrás: recepteszter.blogspotja, köszönetem érte. Fenti recept fél adag.

Kókuszgolyó nescacaóval, saját készítésű, saját fotóval


Lágy, kellemesen selymes kókuszgolyó ez.
Sok nescacao van éppen otthon, ideális felhasználási mód és gyorsan készíthetünk finom csemegét.


Viola nagyi


http://receptekviolanagyitol.blogspot.com

2015. március 24., kedd

Olvasol szakácskönyvet?


Húsvét előtt (is) érdemes figyelmesen szakácskönyvet olvasni.

Természetesen más könyvet is fontos olvasni, mert belebújhatsz a szereplők bőrébe, együtt mosolyoghatsz velük, szurkolhatsz nekik. Átvetítheted a saját magad életére, hogy a könyv szereplője hogyan oldotta meg feladatait, neked mennyire sikerülne.

 

Könyvtárból szoktam régi és általam még nem ismert szakácskönyveket hozni. 
Ezekben sajnos általában nincsenek fotók, elképzelni viszont tudjuk az ételeket, olyannak, mint amilyeneket otthon is főzünk és sütünk.

Az újabb vagy legfrissebb gasztronómiai szaklapokat is át kell lapozni. Itt főszerepben vannak a képek. Sokszor valószínűtlenül jelennek meg a húsok, zöldségek. Ezek alig főttek, nincsenek átsütve, csak a fotó kedvéért "vannak" itt nagyon látványosan és szépen. 
Láttam már olyan süteményes könyvet is, ahol már eleve "szalonnás" sűrű és sületlen volt a tészta szép abroszon különleges tányéron tálalva.

- Akkor miért olvassunk szakácskönyvet, receptes folyóiratot?

- Igazad van. 
Pont ezért, hogy tudd, a profik is vétenek, nekik is lehet szép, és mégsem annyira jó, vagy éppen csúnya és mégis szuper ízű.

Tehát amit ma szeretnék írni éppen ez: 

Legyünk büszkék süteményünkre, ha a látvány nem éppen lenyűgöző:
  • Vegyünk elő szép tányérokat hozzá illő színű papírszalvétával és tálaljuk fel meggyőzően,
  • vagy mondjuk, hogy a finom íz mindent visz!
  • Vagy hivatkozzunk mesterünkre, akitől tanultuk-olvastuk, hogy neki még lágyabb, keményebb, laposabb, stb. lett és mosolyogjunk, hogy már többet teljesítettünk, mit reméltük.
Néhány "jó" kifogás, ha szükségünk van egyáltalán rájuk:
  • Szétfőtt a hús: új a lábas, még meg kell szokni.
  • Keményebb a tészta: ez a trendi mostanában.
  • Rakott tésztát nem sikerül kiemelni a tepsiből: legalább látszik, hogy valódi hozzávalókból van és nem "ragasztós műétel".

Bízom benned és remélem, hogy nem lesz szükséged kifogásokat keresni, a nem teljesen szép és kevésbé ízletes ételek pedig elkerülnek.


Üdvözletem küldöm és várom beszámolód étel és sütemény bakik témájában is:

Viola nagyi


http://receptekviolanagyitol.blogspot.com




2015. március 6., péntek

Fogyókúra? Helyes táplálkozás!



Fogyókúra helyett helyes táplálkozás?

 

Lehet igen azzal is "fogyni", hogy nem eszel minden órában.
Konkrétan a vacsora és reggeli között teljen el kb. 12 óra.
Egyszerűnek tűnik: este 19-20 óráig egyél, azt követően reggelizz 7-8 óra körül.

Mások az "este 18 óra után nem eszem" módszert tartják jónak és akkor reggelizni akár reggel 5 órakor is lehet.

A fogyókúrás megoldás következő lehetősége, hogy zöldségfélét és gyümölcsöt fogyasztunk lehetőleg nyersen legalább az egyik étkezésre.

Eper és szőlő
Saját fotó

Érdemes megpróbálni minden lehetőséget. Sütemény fogyasztás akkor ajánlott, ha minimális lisztet tartalmaz, helyette legyen benne például zabpehely, búzakorpa, aszalt gyümölcs, ezek az emésztést is segítik.

Munkára, azaz tudatos étkezésre fel!

Érdemes, mert jön a tavasz. Egészséges közérzetet biztosít, ha "könnyebbek" vagyunk. 
Elmúlik a láb fájás, eltűnik a derekunkról az úszógumi, combunkon is látható a súlycsökkenés.

Akarod?
Tegyél érte!
Hogyan?

Nézzed meg, mit eszel ma, mit eszel holnap.
Első kicsi lépés: nassolást szüntessed meg.
No és persze van, aki formásan jobb kedvű és akkor önmaga. Tehát ehhez is kell egy csipetnyi önismeret.
A másik, hogy nem lehet mindenki nádszál, és nem mindegy a korunk sem, hát igen....

Szeretettel  várja elhatározásod és elképzelésed megosztását:
Viola nagyi

konyhaioldalak    kukac  gmail.com

http://receptekviolanagyitol.blogspot.com