2014. január 16., csütörtök

Krinolinsaláta




Krinolin saláta    

Munkatársnőmtől kaptam receptjét nagyon régen.                    

Hosszában négyrét, majd vékony szeletekre vágunk
30 dkg krinolint, összekeverjük
10 dkg karikára vágott ecetes uborkával,
 2 db keményre főzött, megtisztított és apróra vágott tojással és

 egy csomag megtisztított, megmosott és összevágott újhagymával.

Egy nagy doboz tejfölt öntünk rá és egy evőkanál mustárt keverünk bele, ízlés szerint kicsit sózzuk, és kicsi cukrot szórunk rá (egy-egy csipetnyi = ami 2-3 ujjunk közé fér). Egy evőkanálnyi étolajat öntünk rá. Megkeverjük a hozzávalókat.

Állni hagyjuk hűvös helyen, hogy összeérjenek az ízek.

Szoktam készíteni úgy is, hogy a 10 dkg karikára vágott ecetes uborka helyett 10 dkg savanyú káposztát teszek. Én így még jobban is szeretem.


Tipp:

 * Akkor is érdemes készíteni ezt a salátát, ha nem fogy el vagy nem nagyon jó ízű az ecetes uborkánk,

 * vagy a savanyú káposztából, amit egyébként székely káposztának vásárolunk, elveszünk 10 dkg-nyi mennyiséget.

 * Krinolin helyett éppen akciósan vásárolt párizsi is nagyon jó.


Kísérletezz, hogy mit teszel bele, mit szeretsz inkább!

Viola nagyi

http://receptekviolanagyitol.blogspot.com
http://www.violettairoda.freewb.hu

2014. január 4., szombat

Szózat

Vörösmarty Mihály: Szózat


Hazádnak rendületlenül
Légy híve, óh magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
mely ápol s eltakar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.

Ez a föld, melyen annyiszor
Apáid vére folyt;
Ez, melyhez minden szent nevet
Egy ezredév csatolt.

Itt küzdtenek honért a hős
Árpádnak hadai;
Itt törtek össze rabigát
Hunyadnak karjai.

Szabadság! Itten hordozák
Véres zászlóidat
S elhulltanak legjobbjaink
A hosszú harc alatt.

És annyi balszerencse közt,
Oly sok viszály után,
Megfogyva bár, de törve nem,
Él nemzet e hazán.

S népek hazája, nagy világ!
Hozzád bátran kiált:
„Egy ezredévi szenvedés
Kér éltet vagy halált!”

Az nem lehet, hogy annyi szív
Hiába onta vért,
S keservben annyi hû kebel
Szakadt meg a honért.

Az nem lehet, hogy ész, erő
És oly szent akarat
Hiába sorvadozzanak
Egy átoksúly alatt.

Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, mely után
Buzgó imádság epedez
Százezrek ajakán.

Vagy jőni fog, ha jőni kell,
A nagyszerű halál,
Hol a temetkezés fölött
Egy ország vérben áll.

S a sírt, hol nemzet süllyed el,
Népek veszik körül,
S az ember millióinak
Szemében gyászkönny ül.

Légy híve rendületlenül
Hazádnak, óh magyar;
Ez éltetőd, s ha elbukál,
Hantjával ez takar.

A nagy világon e kívül
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.
Szózatot Vörösmarthy Mihály 1836-ban írta. Megzenésítette: Egressy Béni.
Angolra Watson Kirkconnell kanadai író, akadémikus fordította le.
Forrás: wikipedia.org


2013. december 31., kedd

BÚÉK!

Boldog Új Évet Kívánok!

Köszönöm, hogy olvasod a blogot.

2014-ben is várlak receptekkel.
Szeretettel köszönt: Viola nagyi



2013. december 22., vasárnap

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket

Kedves Olvasóm!

Á l d o t t   K a r á c s o n y t !


Szeretetben eltöltött áldott ünnepeket kíván:

tanácsadód konyhai dolgokban: Viola nagyi
a http://receptekviolanagyitol.blogspot.com oldal háziasszonya segítői nevében is.





2013. november 27., szerda

Burgonya leves, ízletes és egyszerű

Tartalmas leves kolbász karikával, virslivel

Hozzávalók:

1 kg burgonya (tisztítva mértem)

8-10 karika füstölt kolbász 

1 evőkanál sózott zöltség (télire eltett zöldségféle darálva, sózva)

1 teáskanál friss vagy (sózott) petrezselyemzöld

3 db virsli karikára vágva (gyengébb minőségű, olcsó virsli is kiváló bele).


A tisztítot, apró kockára vágott burgonyát és füstölt, kírikára vágott kolbászt kb. 2 liter vízben megfőzünk. 

Ha majdnem kész, beletesszük a karikára vágott virslit és együtt még főzzük kicsit.

Be lehet rántani levesünket: 2 evőkanálnyi étolajon 2 kicsi fakanál lisztet halványra piritunk úgy, hogy beleteszünk 2 gerezd fokhagymát apróra vágva. Hozzáteszünk 1 kávéskanál piros fűszerpaprikát és hűlni hagyjuk, majd felöntjük 1 dl vízzel. Beleöntjük levesünkbe és mégegyszer felforraljuk.


Jó étvágyat kívánunk!

receptekviolanagyitol.blogspot.com


 

2013. november 14., csütörtök

Kaporszószt ettél-e már?

 

Kóstoljad meg, érdemes.

Sosem ettél kapor szószt?

Itt az ideje elkészítened.


Friss kapor van még a kertben fagyokig, a piacon is megtalálhatod vagy zöldségesnél.

Addig tart elkészíteni, míg ezt az e-mailt olvasod.

Megmosod alaposan, szárát eltávolítod, hogy csak a zöld levélkéje maradjon. Deszkán apróra vágod
a jó nagy csomag kaprot /vagy két kis csomaggal/. Az enyém 32 szál volt a kertből.

Egy lábasba teszel 2 evőkanál étolajat, melegíted és hozzáteszel 2 lapos evőkanál szitált sima lisztet.
Azaz rántást készítesz.
Ráhúzod a deszkáról a kaprot és rögtön felöntöd 1 dl vízzel és kevergetés mellett hozzáteszel 2 dl tejet. Sózod (2 csipetnyi sóval). Csak egyet forralod, mert elég zsenge a kapor.

Friss és üde íze van.
Levesben főtt húshoz vagy főtt virslihez, sült virslihez a legjobb.
Van, aki csak úgy magában fogyasztja, mert könnyű, olcsó, egyszerű vacsora.

Aki savanykásabb ízeket szereti, pár csepp ecetet tehet bele tálaláskor, vagy tej helyett 1 kis pohár tejföllel, kefirrel készítheti.


Képekben:


Megmosott kapor összeaprítás előtt
Saját fotóm



Kaporszósz
Saját fotóm

Viola nagyi
elérhetőség:

http://receptekviolanagyitol.blogspot.com


2013. november 9., szombat

Karfiol lopás a konyhában.

Egy fej karfiol


Leves készítéskor lopj el 5-6-8 rózsát és akkor lesz rántott karfiolod is. A mennyisége a karfiol fej nagyságától és attól függ, mennyit szeretnél tálalni levesként és rántottként.
Te is próbáljad ki! A levesben kb. 5 percig főzöd a kirántani szánt darabokat és ezt követően panírozod a szokásos módon: 
liszt - felvert tojás - zsemlemorzsa.

Lehet "duplán" lisztbe forgatni így: 
liszt - tojás - liszt - tojás - zsemlemorzsa. Én ezt jobban szeretem.



Rántott karfiol
saját fotó


A levesből nem is fog hiányozni pár darab karfiol, hiszen van benne 1 db sárgarépa, 1 db zöldség (fehérrépa), 2-3 szem burgonya tisztítva, apró kockákra vágva, meg grízgaluska.
Karfiol leves
Saját leves, saját fotó



A rántott karfiolt akkor is érdemes készítened, amikor egyébként is panírozol zöldségfélét vagy húst: patisszont, cukkinit, burgonyát, vagy éppen csirkemellet, sertéskarajt.

Rántott karfiolt tálalhatod tejföllel, kefirrel, majonézzel, burgonyapürével, sült krumplival, stb.

Hátránya egy van: nagyon hamar elfogy.

Mit szoktál rántani még zöldségfélét?

Jó sütést-főzést kíván a Te személyes konyhai tanácsadód:
Viola nagyi

Várom ötleted, javaslatod, ugye már tudod az elérhetőségeim:

http://www.violettairoda.freewb.hu
http://receptekviolanagyitol.blogspot.com