2014. május 27., kedd

Tejnap: május 27. kedd

Május utolsó keddje a Nemzetközi tej nap


Tejleves

Hozzávalók: 


1,5 l tej,
4 dkg liszt,
3 dkg cukor (elmaradhat!),
2 dkg vaj,
só,
citrom.


A tejet felforraljuk, majd hozzáadjuk a szárazon világosra pirított, egy kevés hideg vízzel elkevert lisztet, és jól felforraljuk. Sóval, cukorral és citromhéjjal ízesítjük. Finommetéltet főzünk bele, tálaláskor belemorzsolt vajjal feljavítjuk.


(Viola nagyi így készíti:  
2 dkg (10 dkg-os vaj ötöd rész) margarint langyosítok és beleteszek 2 kis fakanál szitált sima lisztet és keverés mellett kicsit megpirítom, majd felöntöm keverés mellett előbb egy kicsi tejjel, majd a többi tejet is beleöntöm. 
Csipet sót teszek bele és igény szerint 1 evőkanál kristálycukrot vagy 1 csomag vaníliás cukrot. 
Felforralom és belefőzök 8 dkg cérnametéltet vagy széles metéltet. Pl. a 25 dkg-os csomagot harmadolom. Addig főzöm, míg a tészta puha nem lesz. 
Tésztától függően kb. 10-15 percig. Érdemes kóstolással ellenőrizni.)
Forrás: Szakál László: Régi ünnepek a konyhában

Tejleves
Fotó: muskakonyhaja2.blogspot.hu  
Ugye megfőzöd?
Szeretettel várunk vissza:
Viola nagyi

http://violettairoda.freewb.hu
http://receptekviolanagyitol.blogspot.com

2014. május 8., csütörtök

Fagyi napja május 8.

Fagyi napja május 8.


Ma nagyon sok helyen a kézműves fagyit féláron kaphatod.
Nem tudtad? Add tovább a hírt!

Ide kattintva megtudhatod, hol is vannak a cukrászdák, ahol féláron fagyizhatsz:

http://kulturaonline.hu/fagylalt_napja_2014_a_fagyi_nap_alatt_felaron_van_a_fagyi_helyszinek_itt_2545

Igazán jó májusi program.


Kellemes időt és jó fagyizós-beszélgetős perceket kívánok.

Szeretettel:  Viola nagyi a te konyhai tanácsadód

http://violettairoda.freewb.hu/olcson/

http://receptekviolanagyitol.blogspot.com

2014. május 1., csütörtök

Színes szelet = Angol szelet

Rubik kocka után színesen


Angol szelet Violásítva Színes szelet receptje, mert a Rubik kocka színei megihlettek.
Fel is töltöttem a süteményem fotóját, itt láthatod:
http://receptekviolanagyitol.blogspot.com/2014/04/rubik-kocka-utan-szinesen.html

Az eredetit nosalty.hu oldalon találtuk, íme:

Hozzávalók a  piskótához:
6 db tojás, (nekem kicsi tojás volt otthon, így 7 db került hozzá)
30 dkg porcukor,
20 dkg vaj, nálam kocka margarin
31 dkg liszt (nálam sima liszt 2/3, rétesliszt 1/3)
10 gr. szalalkáli (én egy zacskónyit 15 grammot tettem bele)
1 dl tej (langyosan)
38 ml mandula aroma (30 milliliter felét = 15 millilitert tettem hozzá)
1 evőkanál Szerencsi kakaó.

Hozzávalók a krémhez:
4 dl tej
4 evőkanál liszt (sima)
20 dkg puha vaj (én kocka= sütő margarint használtam)
20 dkg porcukor.

Tetejére: 10 dkg torta bevonó. (Én a következővel "csurgattam meg: 2 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál kakaó, 1 evőkanál víz. Keverés mellett egyet forrott, és a platniról levéve hozzátettem 3 dkg sütő margarint, amivel elkevertem.

Elkészítés:
a tésztához a tojás sárgáját kikeverjük a porcukorral, a vajjal. Közben langyosítjuk a tejet egy legalább 1/2 literes bögrében és ebben futtatjuk fel a szalalkálit. Ezt is a masszához adjuk, majd belekeverjük a lisztet.
/Ugye tudod, hogy a szalalkálinak szúrós a szaga! Viszont könnyű piskótánk lesz tőle./

A tojás fehérjét 2 kanál vízzel (én nem itt tettem bele vizet!) habverővel kemény habbá verjük és óvatosan a masszába forgatjuk (fakanállal, amivel kevertük a tojás sárgáját a porcukorral meg a margarinnal).  A masszát 3 felé osztjuk. Egyik marad sárga, másik az 1 evőkanál kakaótól barna lesz, a harmadik a mandula aromától zöld.
Én azt tettem, hogy a tálat a tartalmával lemértem = 1,40 kg - 20 dkg a tál = 1,20 kg (Tálam 20 dkg, ezt már tudom.) Elosztva 3 felé = 40 dkg  / szín.
Sütőpapírral kibéleltem a lapos tepsit és belekanalaztam az első 40 dkg részt. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 10 perc alatt megsült.

A maradék masszát elfeleztem, a 2. 40 dkg-os részhez adtam az 1 evőkanál kakaót és én itt adtam hozzá 1 evőkanál vizet. Óvatosan elkevertem és sütőpapírral kibéleltem a lapos tepsit ismét és bele a barna masszát, megsütöttem.
Addig a zöld réteget készítettem: a 30 ml-es mandula aroma felét beletettem, jól elkevertem.
Ismét sütőpapír kerül a tepsibe, zöld masszát is egyenletesen elsimítottam és ez is mehetett sülni.

A krémhez sűrűre főzzük a lisztet a tejes és jól kikeverjük, hűlni hagyjuk (közben keverjünk rajta).
A vajat (kocka, sütő margarint) szintén kikeverjük a cukorral, majd a kihűlt tejes-lisztes péppel tovább keverjük. 3 részre osztjuk, hogy a lapok közé 2 nagyobb adag kerüljön, a tetejét meg csak egy kicsit kenjük krémmel.

Amilyen nagyságú tepsiben sütöttük a piskótákat, ugyan olyan nagyságú magasabb falú tepsibe tesszük a kihűlt barna piskótát. Megkenjük krémmel, következik a zöld piskóta, majd krém és a sárga piskóta és a kevesebb krém.
A tetejére a csoki máz (nálam a csurgatott kakaós cukros főzet).

Elolvasni sok, viszont nagyon mutatós és a vajas/margarinos piskóta pár napig megőrzi frissességét.
Tehát napokkal előbb elkészíthető egy-egy ünnepre szívből ajánlom.
Mutatós, finom. Mindenki dicséri. Bezsebelhetsz érte elismerést!

Sok sikert kíván az elkészítéséhez a TE személyes tanácsadód konyhai ügyekben: Viola nagyi.

Kérdésed van, tudod, megkérdezheted:
konyhaioldalak    kukac   gmail.com


http://receptekviolanagyitol.blogspot.com
http://violettairoda.freewb.hu/praktika/ praktikákat itt találsz.


2014. április 27., vasárnap

Angol szelet, Rubik kocka után színesen


Konyhában is lehet színeseket - és nagyon finomakat - alkotni. Íme:



Angol szelet (saját süteményem, saját felvételem ).

Szeretettel küldöm minden tortát kedvelőnek.

A receptet is megírom hamarosan.

Addig is nézz körül a blogon is, például ezt is érdemes olvasni:

egészséges és itt az ideje a piros retek fogyasztásának: Retek tzatziki caláta

http://receptekviolanagyitol.blogspot.com/search/label/reteksal%C3%A1ta

2014. április 3., csütörtök

Csirkemell őzgerinc formában


Csirkemell őzgerinc formában sütve:


saját készítésű étel, saját fotó


Csirkemell őzgerinc formában 

Hozzávalók:
50 dkg csirkemell filé
1 csomag = 20 dkg bacon szalonna

Masszához:
2 egész tojás felütve,
10 dkg reszelt sajt (Trappista volt a nagyobb része és Pannónia a kevesebb)
3 evőkanál tejföl,
3 evőkanál liszt,
só,
őrölt bors,
2 gerezd fokhagyma.

A megtisztított, megmosott csirkemellet vékony, hosszúkás szeletekre vágjuk, 2 evőkanál étolajon kicsit átpárolunk, enyhén sózzuk.
Közben az őzgerinc formát kiolajozzuk, és kicsit zsemlemorzsával megszórjuk és belefektetjük a bacon szalonna csíkokat úgy, hogy kicsit fedjék egymást és lelógjon mindkét oldalon.
A masszához felütjük a tojásokat, beletesszük a reszelt sajtot, a tejfölt, szitált lisztet, sót, borsot és az apróra vágott fokhagymát.
A masszába keverjük a kicsit lehűlt csirkemellet, majd a bacon szalonnával bélelt őzgerinc formába egyenletes magasságban kanalazzuk.

Ráhajtjuk a lehajló bacon szalonnát. Ha maradt a szalonnából, azt a tetejére fektetjük.
Kicsit előmelegített sütőbe tettem úgy, hogy egy tepsibe tettem az őzgerinc formát, alufóliával letakarva sült  kb. 40 percig, majd fólia nélkül kb. 15 percig. 
Végül pedig kifordítottam az őzgerinc formából és további kb. 10 percig sült a másik felén is letakarás nélkül. 200 C fokon sütöttem.

Kihűtve vagy másnap szeleteljük. Kiadós és nagyon finom párolt rizzsel, sült krumplival. Csak fejes-salátával is fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat kívánok, süssétek, és fogyasszátok egészséggel.

Viola nagyi

http://receeptekviolanagyitol.blogspot.com
http://www.violettairoda.freewb.hu