2016. április 25., hétfő

Anyák napján




Donászy Magda: Anyák napján

Tavaszodik, kis kertemben
kinyílik a tulipán.
Ragyognak a harmatcseppek
anyák napja hajnalán.

Kinyílott a bazsarózsa,
kék nefelejcs, tulipán,
neked adom anyák napján,
édes-kedves anyukám.


Csernay József: Nagyanyának

Azt tanultam, hogy a tavasz
Illatáért oly kedves,
Csupa játék minden tette,
Csupa öröm: gyermekes.
A forró nyár hosszú napja
A munkának ideje:
Napkeltétől napnyugtáig
Az életnek embere.
A kedves ősz, bő kezével
Áldásait osztja szét.
Magának ő mit sem tart meg
Ez adja meg örömét.
Te olyan vagy jó nagyanyám,
Mint az ősz, mely mindenét
Oda adja önzetlenül
Reánk ontja szerelmét.
A jó Isten hallgassa meg
Imádságom e napon,
Soká tartson a te élted,
Az én kedves évszakom.
Tartsa távol azt a rideg,
Megdermesztő hűs telet,
Hogy még sokszor csókolhassam
Ilyen napon kezedet.

 

Készíts finom ebédet vagy főzz egy jó kávét és kínáljad szeretettel Édesanyád.

Nézz körül a blogon, honlapon receptekért.  
Viola nagyinál



2016. január 16., szombat

Reggeli a legjobb barátod

Kihagyja a reggelit? Ne tegye!


„A reggeli a legjobb barátod, 
az ebéd a jó szomszédod, 
a vacsora a legrosszabb ellenséged.”

A  tőle vett idézet szerint már az időszámításunk előtt fél évezreddel élt nagy kínai filozófus, Konfucius is oly módon ítélte meg a napi táplálkozás jelentőségét, mint korunk szakemberei: a reggeli a legfontosabb főétkezés! Felmérések szerint a nap első étkezésével energiabevitelünk mintegy 20 százalékát kell magunkhoz vennünk. Ezzel együtt az egészséges táplálkozásnak az az alapja, hogy lehetőleg naponta ötször, kisebb adagokra elosztva, változatosan étkezzünk. A reggeli mellett a  nagyobb fizikai megterhelést követő étkezés is kiemelt jelentőségű. 

Miért fontos a reggeli? 

Vannak, akik úgy gondolják, nem érdemes hangsúlyt fektetniük a reggeli étkezésre, sőt akár el is hagyható, hiszen az éjszakai nyugalom miatt szervezetük nem éget kalóriát. Ez messze nincs így! Alvás közben – bár többnyire alacsonyabb fordulatszámon – szerveink működése szakadatlan. Ver a  szívünk, lélegzünk, emésztőrendszerünk végzi a dolgát, forgolódunk, tehát mozgunk is ágyunkban. Sőt agyunk az éjszaka bizonyos fázisaiban aktívabb, mint nappal. Reggel tehát vissza  kell pótolnunk szervezetünkbe az akár 10-14 órányi energiabevitel-kiesést, hogy feltöltekezzünk az előttünk álló aktív órákra. Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeresen fogyasztott (helyesen megválasztott) reggeli jótékony hatással bír az ideális testtömegre, éppen ezért még akkor sem tanácsos elhagyni az első étkezést, ha netán diétázunk. 

Erre számítsunk, ha elhanyagoljuk 

Az európaiak több mint 60 százaléka hetente többször is kihagyja, sőt a gyerekek harmada sem reggelizik iskolába menet előtt. Ez pedig szinte önsorsrontás. Ha lemondunk a nap első – és legfontosabb – étkezéséről, arra sarkalljuk szervezetünket, hogy az anyagcsere lassításával igyekezzen „spórolni”. A  fokozódó éhségérzet miatt pedig agyunk a  kalóriában gazdagabb táplálékokat részesíti előnyben a következő étkezések alkalmával, növelve ezzel az elhízás kockázatát. Amint a délelőtt folyamán testünk fokozatosan felhasználja  a  még meglévő energiakészletét, szellemi teljesítményünk látványosan csökken, fáradékonyabbá válunk. Ha  megerőltetőbb fizikai munkát végzünk, az akár rosszulléttel, ájulással is végződhet. Hosszabb távon csökkenhet ellenálló képességünk a betegségekkel szemben. A reggeli kihagyása  növelheti a  cukorbetegség kialakulásának kockázatát is: a  nem reggelizőknél nagyobb a  2-es típusú diabétesz veszélye, mint azoknál, akik mindennap reggeliznek. Másrészt egyes korosztályoknál összefügghet a  magas Kihagyja a reggelit? Ne tegye! „A reggeli a legjobb barátod, az ebéd a jó szomszédod, a vacsora a legrosszabb ellenséged.” 8 • Magazin 2016. január ÉLETMÓD vérnyomással, inzulinrezisztenciával, valamint a megemelkedett vércukorszinttel. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a helytelen táplálkozás a gyermekeknél a testi-szellemi fejlődést is rossz irányba befolyásolja. 

Mit fogyasszunk? 

A  tápanyagszükséglet egyénenként más és más. Függ az életkortól, a nemtől, a testsúlytól, a fizikai aktivitás mértékétől és az egészségi állapottól is. Kiemelten fontos azonban, hogy a reggeli étkezés a napi rutin része legyen. Mindig inkább a minőségre, ne pedig a mennyiségre törekedjünk! Alapvetően háromféle élelmiszer kombinációja  szükséges szervezetünk optimális működéséhez: az ideális reggeli főként rostból, fehérjéből, valamint zöldségekből és gyümölcsökből tevődik össze. Rosttartalmú élelmiszerek. Segítik az emésztőszervek megfelelő működését, és „kordában tartják” az éhségérzetet. Szóba  jöhetnek a  müzlik, a teljes kiőrlésű pékáruk és az ilyen liszttel készült desszertek (palacsinta, muffin) vagy a granola. Ha fokozni akarjuk reggelink egészségességét, akkor a boltban beszerezhető, gyakran túl magas cukortartalmú gabonapelyhek és müzlik helyett készítsük el inkább a saját ízlésünknek megfelelő házi változatukat. 
Fehérjék. Szerepük a  szükséges energiaszint kialakításában és a vércukor megfelelő szinten tartásában jelentős. Utóbbi hatása által segít csökkenteni napközben az édesség iránti vágyunkat. A reggeli mindig tartalmazzon állati fehérjét, ami nem csak húsból állhat. Ideális reggeli lehet például a müzlihez, gabonapehelyhez adott tej, joghurt, a teljes kiőrlésű pékáruk mellé elfogyasztott vaj, sajtok, tojás, sovány csirke- és pulykasonkák. Zöldségek, gyümölcsök. Gazdagok vitaminban, ásványi anyagokban, rostokban is. Érthető tehát, miért van helyük a  reggelizőasztalon. Turmix és smoothie formájában is elfogyaszthatjuk, ha változatosabbá szeretnénk tenni étkezésünket. A szilárd táplálékok mellett a bőséges folyadékfogyasztásra is érdemes ügyelnünk reggelente. Elsősorban a hozzáadott cukrot nem tartalmazók, így a víz, a frissen facsart gyümölcslevek, gyógyteák ajánlhatók. 

Erre is érdemes odafigyelni! 

Fordítsunk külön gondot a  reggeli elfogyasztásának körülményeire. Törekedjünk arra, hogy legyen rá kellő időnk: ne rohanva, kapkodva, idegeskedve együnk, adjuk meg a módját! Érdemes egy kicsit korábbra állítani az óra csörgését, hogy a család néhány percre együtt, nyugodt körülmények között vehesse körbe az asztalt. Miközben falatozva átbeszéljük az előttünk álló napot, megélhetjük az összetartozás közös örömét! Arról nem is beszélve, hogy követendő példát mutatunk gyermekeinknek.
Forrás: pingvinpatikak.hu 2016. 01. 02.

2015. november 22., vasárnap

Pogácsa receptek


Pogácsa - sósrúd

Minden ünnepre érdemes sütni, mert nagyon sokak kedvence!



Pogácsa receptre mindig szükség van :)

Íme 3 féle, válogass kedvedre:

http://receptekviolanagyitol.blogspot.com/2013/02/melyiket-valasztod.html

Karácsonyig, újévig érdemes egyszer megsütnöd, hogy kitapasztaljad a saját tudásod, sütőd, no meg, hogy melyik az ízlésednek megfelelő.


Szeretettel:

Viola nagyi


http://receptekviolanagyitol.blogspot.com

2015. október 17., szombat

Krumpli története I.

Burgonyázzunk!


"Anno Domini 1565. Ekkor érkezik vissza az Újvilágból Spanyolföldre Gonzalo Jimenez de Quesada (1499-1579), felfedező és hódító, aki valószínűleg Pizzaróhoz tartozott, és mivel aranyat nem nagyon talált, hozott egy pár gumót, ami később értékesebbnek bizonyult az aranynál. Mivel nagyon hasonlított a szarvasgombára,tartuffo-nak nevezte őket, és innen ered a német Kartoffel, a román cartof, és még sok más nyelven a krumpli neve. A magyar krumpli szó (ha jól tudom) a német Krumbieren-ből, azaz görbe körtéből ered; a bánsági svábok és az osztrákok ma is így nevezik a burgonyát.

A krumpliról már 1540-ben említést tesz Pedro de Ciezaspanyol történész és conquistador, aki a Perui Krónikákban számol be arról, hogy a bennszülötteknek a kukorica és a burgonya az alapeledelük. Későbbi kutatások kiderítették, hogy az inkák már jóval Krisztus előtt termesztették Peruban és szent növénynek tekintették, amit imáikba foglaltak:
Ó Teremtőnk! Te, aki életet adtál mindennek, és megteremtetted az embert, hogy élni és sokasodni tudjon, szaporítsd meg a föld gyümölcseit, a krumplit és más ennivalókat, hogy az emberek ne szenvedjenek az éhínségtől és a szegénységtől!"  Forrás: csurtus.blog.hu

"Hazai karrierje a 18. század végén vette kezdetét, amikor II. József adókedvezménnyel támogatta a burgonya termesztését. Az új növényt kezdetben földi körtének, vagy földi almának is nevezték, a krumpli szó pedig a német névből (Grundbirne) származik."

Forrás: mult-kor.hu


Sült burgonya
Saját fotó

Folytatom a burgonya történetét!

Várom kérdésed, hozzászólásod, értékelésed:

Viola nagyi 

http://receptekviolanagyitol.blogspot.com







2015. augusztus 20., csütörtök

Mindennapi kenyerünk


 

2015. augusztus 20.







Molnár Józsefné:

Az új kenyér ünnepe

Az államalapítás ünnepe,
mely szeretettel van tele.

Az új kenyér ünnepén,
hálát adunk mindenért.

Gabona a szorgos kezek
munkája, a föld őket ellátja.

Aprók várnak már a napra,
a feljövő virradatra.

Kínozza az éhség őket,
várják már a szép időket.

A kovászt melengették, a
kemencében megsütötték,

S megszegték a kenyeret,
amit sok ember szeretett.

Emlékezünk a hagyományra,
Szent István Királyunk napjára.

A nemzet összetartozása,
augusztus 20, a történelem világa.
2012. 08. 16.

Alkotmányunk Ünnepe

Szeretünk hazánk úgy, mint gyermekünk, 
Tiszteljük őseinket, kiket soha sem feledünk. 
Becsületre, 
Tisztességre, Bátorságra tanítottak, 
Kik a hazáért oly sok vért áldoztak. 
Szeretünk téged, mindannyiunk bölcsőjét, 
Itt születtünk, e földnek esszük áldott kenyerét. 

Alkotmányunk tisztelt Ünnepére, 
Szent István királyunk dicső szellemébe, 
Emlékezzünk, de semmit ne feledjünk, 
Hitben és reményben tovább kell, hogy éljünk. 
Hazánk Magyarország, te oly sokat áldoztál, 
Kit igazságtalanul megcsonkítottak. 

Bárhová is sodor minket az élet, 
Az isten magyarnak teremtett téged. 
Kis nemzetünk maroknyi népe, 
Ezer éve élünk a 
Kárpátmedencében. 
Dicső vezérünk Szent István király, 
Ki törvényeiddel rendet parancsoltál. 

Nagyasszonyunkra bízva népét és országát, 
Szigorú törvénybe foglalta népünk alkotmányát. 
Hit és a hazaszeretete kössön minket össze, 
A magyarok istene áldjon mindörökre. 
Ünnepeljünk hisz van mit Ünnepelnünk, 
Van múltunk és jövőnk, mert magyarnak születtünk.
2001. június 13.
Két vers augusztus 20. ünnepére. 
Olvassuk kellő ünnepi díszbe öltöztetett lelkülettel.
Nagyon jó pihenést kívánok a hosszú hétvégére.
Viola nagyi



2015. július 1., szerda

Bevásárló lista, letölthető


Bevásárló lista 

o_______________________________

o_______________________________

o_______________________________

o_______________________________

o_______________________________

o_______________________________

o_______________________________

o_______________________________

o_______________________________

o_______________________________

o_______________________________

o_______________________________

o_______________________________

o_______________________________

o_______________________________

o_______________________________

o_______________________________

o_______________________________

o_______________________________


Bevásárló listával megyünk,

akkor mindent megvásárolunk, amire szükségünk van, nem vész feledésbe semmi.
Sőt azt mondják, hogy tudatosabban vesszük a portékát, ha van nálunk lista.

Szabadság előtt, szabadság idején is jól jön, no meg minden évszakban :)


Másold ki vagy kérjed A/4. lapon 3 db ilyen nyomtatványt küldök ajándékba,
e-mail címem: konyhaioldalak  kukac  gmail.com

Szeretettel köszöntelek:
Viola nagyi
tanácsadód konyhai ügyekben

http://receptekviolanagyitol.blogspot.com