Hogyan készül?
A mézet a házi méhek áldozatos munkájának köszönhetjük.
Mézet hoz a méhecske
Fotó a google képtárból.
A méhek virágport és nektárt gyűjtenek a virágokból, de csak a nektárból lesz méz.
A virágport a hátsó lábukon lévő "kosárban", míg a nektárt a "mézgyomrukban" szállítják a kaptárba, ahol hat szögletű lépsejtekben készítik a mézet. A nektárhoz - amely tulajdonképpen gyorsan romló, híg, vizes cukor oldat - a méhek hozzákeverik garat mirigyük váladékát, majd a szárnyukkal keltett légárammal néhány nap alatt elpárologtatják belőle a vizet. A méz így válik egyre sűrűbbé, töményebbé és egyben tartósabbá. Ebben a tömény cukros oldatban nem képesek elszaporodni a mikroorganizmusok. A méhek viasszal borítják be a sejteket.
Forrás: Patika Tükör 2012/11. 30. oldal.
(2. rész)
Folytatás következik!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése