2013. február 4., hétfő

Hamis túrógombóc

Mitől hamis a túró gombóc?

Hamis túró gombóc aludt tejből


Ismered?


Hozzávalók a gombóchoz:
1 liter tej, ami megaludt,
20 dkg búzadara,
csipetnyi só.

Hozzávalók a pirított zsemlemorzsához:
8 dkg margarin,
10 dkg zsemlemorzsa,
1 evőkanál kristálycukor.

A pirított zsemlemorzsához kb. 8 dkg margarinon 10 dkg zsemlemorzsát pirítunk, egy kis sülés után adunk hozzá egy evőkanál kristálycukrot. Amint elkészült én letakarom, hogy átgőzölődjön, mert akkor nem olyan „ropogós”.

Az aludttejet vagy összement tejet habverővel simára keverjük (én nem szoktam keverni, mert akkor „darabos” marad az aludt tej, mintha túró lenne). Felforraljuk és egy liter tejre 20 dkg búzadarát számítva sűrű tejbegrízzé főzzük, gyengén megsózzuk. Főzés után rövid ideig keményedni hagyjuk, aztán még melegen vizes 2 db evőkanállal gombócokat formálunk belőle és pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Porcukorral, melegen tálaljuk.
Befőttet vagy lekvárt is kínálhatunk hozzá.
Másnapra sem keményedik meg, mikrózható, olyan, mint frissen.

(Horváth Ilona szakácskönyve alapján, amely 15 dkg búzadarát ír)
Saját túrógombóc, saját fotó


Elérhetőségeim, hogy mielőbb megtalálj:

Viola nagyi

http://receptekviolanagyitol.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések: