Pogácsa sajtosan, kolbászosan,
sósrúd egész mákkal vagy szezámmaggal szórva I. rész
Közeleg
a húsvét, érdemes előtte egyszer megsütni az alábbi sós vendégváró falatok
valamelyikét, vagy mindegyiket.
Tudom,
hogy időigényes sütni, a házi készítésű finomság hamar elfogy, éppen ezért
legyél biztos a sikeredben.
Már most készüljél, sós pogácsa és sós rúd variációkat sorakoztatok fel most Neked, olvass, válassz kedvedre.
Melyik nyeri el a tetszésed? Melyiket sütöd meg?
Burgonyás
pogácsa, Marika nénitől /olcsó,
nagy adag, kipróbálni feléből is elég/
Hozzávalók:
90 dkg liszt,1 + 1 egész tojás (egyik kenni),
25 dkg margarin,
10 dkg zsír,
5 dkg élesztő,
1 db nagyobb burgonya hámozva, mosva, nyersen finomra reszelve,
2-3 kis kávéskanál só.
kb. 2 dl tej.
Élesztőt
a tejben felfuttatjuk 2 db kockacukorral és a többi szoba hőmérsékletű
hozzávalóval összedolgozzuk.
Kinyújtjuk,
hajtogatjuk és pihenni hagyjuk 1 óra hosszat.
Ismét
kinyújtjuk 2,0 - 2,5 cm magasra és éles késsel a tetejét bevagdossuk, közepes
pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Margarinnal megkent tepsibe tesszük,
megkenjük tojással és még kelni hagyjuk.
Előmelegített
sütőben megsütjük.
Sajtos,
pirospaprikás rúd, Keresztanyától /egyszerű,
olcsó és mutatós/
Hozzávalók:25 dkg liszt,
8 dkg vaj,
1 dkg élesztő, vagy 1/2 csomag sütőpor,
½ kávés kanál pirospaprika,
1 dl tejföl,
1 + 1 db tojás,
só,
tetejére apróra reszelt sajt kb. 2-3 dkg.
Összedolgozzuk a hozzávalókat, kinyújtjuk, felvert megkenjük, apróra reszelt sajttal megszórjuk (vagy szezámmaggal, vagy egész mákszemekkel) és 6 cm hosszú, 1 cm széles rudakat vágunk belőle.
Kicsit kivajazott tepsibe tesszük, előmelegített sütőben szép halvány pirosra sütjük.
Megjegyzésem:
Kinyomtatod vagy beírod a süteményes füzetedbe, mindig jegyezd mellé észrevételeid.
Jól sikerült, szép lett, meddig hagyod kelni, mennyi ideig sütöd a te sütődben, stb.
Ezek a megjegyzéseid a későbbi sütésnél megkönnyítik dolgod. Ha valamelyik sütemény elsőre nem sikerül, az még nem jelenti azt, hogy a recept hibás (bár az is előfordult már nyomtatott könyvben is), vagy Te nem jól csináltál valamit.
Ugyanazon hozzávalókkal más-más háziasszony különböző minőségű, mégis mind kiváló sütit készíthet. Az is lehet, hogy mást vártál, vagy mégsem teljesen azonos a mennyiség (figyeljed kell a tejföl is lehet különböző súlyú, a tojás is, a sütőpor is, sütő kocka margarin is többféle minőségben van és még sorolhatnám).
Ugyanazon hozzávalókkal más-más háziasszony különböző minőségű, mégis mind kiváló sütit készíthet. Az is lehet, hogy mást vártál, vagy mégsem teljesen azonos a mennyiség (figyeljed kell a tejföl is lehet különböző súlyú, a tojás is, a sütőpor is, sütő kocka margarin is többféle minőségben van és még sorolhatnám).
Viola nagyi
Ide várom üzeneted:
http://receptekviolanagyitol.blogspot.com
konyhaioldalak kukac gmail.com
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése