Karácsony szentestére (is) ajánlom:
Mákos guba = öntött kifli, itt írtam már róla:
http://receptekviolanagyitol.blogspot.com/2017/12/makus-guba-ontot-kifli.html
Most a guba tészta készítését hoztam. A Házi sós kiflinél leírt kelt tészta fele:
Házi sós kifli recept itt található: http://receptekviolanagyitol.blogspot.com/2022/12/hazi-sos-kifli.html
Guba tészta sütés előtt, saját készítés, saját fotó |
Hozzávalók:
34 dkg liszt
2,5 dkg élesztő (Maradt a 2,5 dkg, mert 50-60 dkg liszthez inkább 4-5 dkg élesztőt szoktam használni.)
1 lapos kicsi kávéskanálnyi só
1 dkg kristálycukor
2 dkg tejpor (nem tettem, mert tejjel készítettem)
1 dkg olvasztott margarin
2,25 dl langyos tej.
Fentieket összedolgozni, dagasztani és kelesztő tálban állni hagyjuk legalább fél órát.
Sütőpapírral kivesszük a tésztát és 6 egyenlő részre osztjuk, rudakat formálunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, még kelesztjük egy kicsit, amíg a sütőt 200 Celsius fokon előmelegítjük.
Sütési idő kb. 15 perc.
Ezt a guba tésztát nem kentem meg sütés előtt vízzel és sütés után sem. A kiflinél szebb, ha szép a színe, ezért érdemes sütés előtt és kisűlés után is megkenni vízzel.
A kisült guba rudakat hűlni hagyjuk, majd felvágjuk karikákra. Serpenyőben megpirítjuk, de ne tegyünk alá olajat. Ezután langyos tejjel leöntjük vagy egyenként belemártjuk a tejbe.
Mákkal szórjuk és porcukrozzuk, vagy mákkal és mézzel fogyasztjuk.
Saját mákos guba, saját fotó |
Jó étvágyat kíván: Viola nagyi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése