Kelt tészta hozzávalói:
50 dkg sima liszt
10 dkg rétes liszt
13 dkg cukor
csipetnyi só
10 dkg langyos vaj
4 dl tej
5 dkg élesztő.
A bejgli kenéséhez 1 db tojás.
A langyos tejbe teszünk egy teáskanálnyi cukrot és megkelesztjük az élesztőt.
Kelesztőtálba a szobahőmérsékletű liszteket megszitáljuk, beletesszük a többi hozzávalót, majd a megkelt élesztőt is. Tál fedelét rátéve kelesztük kb. 1 óra hosszat.
A megkelt tésztát 4 db-ba vesszük, 2 db diós, 2 db mákos rudat készítünk, amihez külön-külön elnyújtjuk a tésztákat kb. tepsi hosszúságú téglalapokra.
Most én úgy készítettem, hogy elnyújtottam 2 db tésztát és megfőztem a diós krémet, majd rákentem még langyosan a tésztára, felhajtottam az aljánál és tetejénél a tésztát, majd lazán felsodortam tekerccsé a tésztát.
Ezután a mási 2 db tésztát nyújtottam el, azokat a megfőzött mákos töltelékkel töltöttem meg.
Diós töltelék:
1,5 dl vízből, 10 dkg cukorból szirupot főzünk, ebbe öntjük a 15 dkg darált diót, tűzről levéve teszünk hozzá 2,5 dkg szárazon megpirított zsemlemorzsát (vagy keksz morzsát), 5 dkg átválogatott, megmosott mazsolát, 1/2 citrom reszelt héját, késhegynyi őrölt fahéjat.
Mákos töltelék:
1,5 dl tejet felforralunk, hozzáöntjük a 2 dkg búzadarával elkevert 15 dkg darált mákot, végül 10 dkg cukrot és a 1/2 citrom reszelt héját, 5 dkg mazsolát.
A feltekert 4 db bejgli rudat megkenjük tojás sárgájával.
200 Celsius fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 25 percig.
Saját bejgli, saját fotó |
Saját süti, saját fotó |
http://receptekviolanagyitol.blogspot.com/2012/12/omlos-illatozo-mezes-sutemeny.html
http://receptekviolanagyitol.blogspot.com/2022/08/mosolygos-keksz-perec-gyerekeknek-is.html
A kelt tésztából készített bejgli könnyebben emészthető, mint a vajas-margarinos változatú.
Ugyanakkor a vajas-margarinos teteje szebb, akár márványos is lesz a tojás sárgájával, majd pihentetés, kelés után tojás tehérjével való kenés után.
Jó étvágyat kívánunk.
Viola nagyi és csapata
receptekviolanagyitol.blogspot.com
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése