2023. szeptember 1., péntek

Erzsike szelet

Ünnepre nagyon jó választás, hiszen előző nap elkészülhet a sütemény, ajándékba is adható, mutatós és finom. Biztos, hogy mindenki örül egy ilyen tálca sütinek? 😊 


Erzsike szelet. Saját süti, saját fotó

Hozzávalók:

Tésztához:
20 dkg porcukor
2 tojás
5 dkg vaj
1 evőkanál méz
50 dkg liszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1-2 evőkanál tejföl.

Krémhez:
5 dl tej
5 evőkanál liszt
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál kakaópor.

Tetejére:
10 dkg étcsoki + 1 evőkanál étolaj.


A tojást, a porcukrot, a mézet, és a vajat gőz fölött összekeverjük. Amikor a tojásos krém kihűlt, hozzátesszük a szódabikarbónával elkevert lisztet, és szükség szerint a tejfölt. (Folyékony volt a méz, nem kevertem gőz fölött, csak összeállítottam a tésztát.) 
Sima állagú tésztát gyúrunk belőle, 3 részre osztjuk, és külön - külön világos lapokat sütünk belőle (kb. 25 x 35 cm-es tepsi, zsírozott, lisztezett hátlapján).
A tej felét simára keverjük a liszttel. A tej másik felét felforraljuk és a lisztes keveréket folyamatos kevergetés közben megfőzzük benne. 
A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd összekeverjük a kihűlt lisztes krémmel. A vajas krémet két részre osztjuk az egyik részbe 1 csomag vaníliás cukrot, a másik felébe 2 evőkanál kakaóport keverünk.
Az első lapot megkenjük a kakaós krémmel, befedjük a második lappal. Erre rákenjük a vaníliás krémet, majd az utolsó lappal befedjük. 
A sütemény tetejét gőz fölött felolvasztott csokival bevonjuk.
Másnapig várunk a süti felvágásával, hogy a lapok jól átpuhuljanak.

Recept forrása: http://csaladikonder.blogspot.com  
Köszönöm szépen. Finom lett, örültem a receptnek. (A vaníliás krém került nekem az alsó lapra, legközelebb a kakaósat teszem, mert akkor gusztább, így szerepel az eredeti receptben is!)


Viola nagyi  vár máskor is

Nincsenek megjegyzések: