Ízes szilvalekvár - készítsd el, kóstold meg!
Hozzávalók:
4 kg szilva (tisztán kb. 3,30 kg lesz)
1 kg kristálycukor
1 púpozott teáskanál jó minőségű leserű kakaópor
fél teáskanál őrölt fahéj
fél kávéskanál nátrium-benzoát tartósítószer.
A szilvát legalább 2-szer megmossuk, kimagozzuk és
megdaráljuk (régi 5-ös húsdarálót csak befőzéshez használjuk).
A darált szilvát feltesszük forrni és hagyjuk legalább 50 percig főzzük.
Hozzátesszük a kristálycukrot és a fűszereket, tartósítót,
újra forrástól számítva kb. 50 percig forraljuk.
Előkészített tiszta csavaros tetejű üvegekbe töltjük, a tetejére folpack fóliát teszünk, tetőt rácsavarjuk és száraz dunsztba tesszük (tiszta ládába tiszta konyharuhát teszünk, törölközőkkel, egyéb ruhákkal betakarjuk, plédet is tehetünk még rá.
Egy napig hagyjuk a melegen (száraz dunsztban = ládában meleg ruhákkal betakarva), majd
címkézzük meg és tehetjük is a kamrába.
Ebből a mennyiségéből 7 üveg lett, nagyobb, kisebb vegyesen.
Kóstolónak a család legnagyobb örömére hagyunk, így azonnal csemegézhetünk egy-egy kiskanállal az elkészült lekvárból. Ajánljuk mindenkinek, mert finom.
Jó étvágyat kívánok!
Viola nagyi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése