2022. július 23., szombat

Szilvalekvár ízesen

Ízes szilvalekvár - készítsd el, kóstold meg!

Ízes szilva saját befőzés, saját fotó


Hozzávalók:

4 kg szilva (tisztán kb. 3,30 kg lesz) 

1 kg kristálycukor

1 púpozott teáskanál jó minőségű leserű kakaópor

fél teáskanál őrölt fahéj

fél kávéskanál nátrium-benzoát tartósítószer.

 

A szilvát legalább 2-szer megmossuk, kimagozzuk és megdaráljuk (régi 5-ös húsdarálót csak befőzéshez használjuk).

A darált szilvát feltesszük forrni és hagyjuk legalább 50 percig főzzük.

Hozzátesszük a kristálycukrot és a fűszereket, tartósítót, újra forrástól számítva kb. 50 percig forraljuk.

Előkészített tiszta csavaros tetejű üvegekbe töltjük, a tetejére folpack fóliát teszünk, tetőt rácsavarjuk és száraz dunsztba tesszük (tiszta ládába tiszta konyharuhát teszünk, törölközőkkel, egyéb ruhákkal betakarjuk, plédet is tehetünk még rá. 

Egy napig hagyjuk a melegen (száraz dunsztban = ládában meleg ruhákkal betakarva), majd címkézzük meg és tehetjük is a kamrába.

Ebből a mennyiségéből 7 üveg lett, nagyobb, kisebb vegyesen.

Kóstolónak a család legnagyobb örömére hagyunk, így azonnal csemegézhetünk egy-egy kiskanállal az elkészült lekvárból. Ajánljuk mindenkinek, mert finom.

Jó étvágyat kívánok!

Viola nagyi

Nincsenek megjegyzések: