Mutatós, finom mákos süti
Mákos rácsos, saját süti, saját fotó |
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1 cs. vaníliáscukor
3 kis evőkanál tejföl
fél csomag sütőpor.
A tészta kétharmad részét belenyújtjuk egy tepsibe. Tepsi mérete: 37x33 cm.
(A receptek kibélelést írnak, az oldalára szükségtelen az amúgy is kevés tésztából tenni, mert a töltelék nem híg.)
Töltelék:
30 dkg darált mákot
2 dl tejben felfőzünk, majd hozzákeverünk
4 evőkanál porcukrot,
kezeletlen, megmosott citrom reszelt héja (elmaradhat)
2 tojás habnak felvert fehérjét
10 dkg mazsolát megmosunk, átválogatunk és 3 cl rumba beáztattunk. Jól kenhető masszánk lesz, melyet egyenletesen elkenünk a tésztán.
(Az eredeti receptek írtak reszelt almát és baracklekvárt vagy megkenni a tésztát vagy a mákos töltelékbe belekeverni, én egyiket sem tettem. Ha szükséges, lehet tenni hozzá, mert máktól is függ az, hogy jól kenhető legyen a töltelékünk.)
Maradék tésztából vékony rudakat készítünk és csinosan rátesszük a mákos részre.
Előmelegítjük a sütőt és 200 Celsius fokon kb. 20 percig sütjük.
5x5 cm kockákra vágva tálaltam.
Talán 1995. XI-XII. havi Nők Lapja Mákos rácsos F.N.A. receptje, és Keresztanyámtól kapott, kézzel írott, forrás megjelölés nélküli Mákos pite receptje alapján készítettem, a végén mindkét írást felhasználva, saját mennyiségekkel.
Nagyon ajánlom, hogy süssed meg ezt a sütit, mutatós, finom, aki kóstolta dícsérte.
Viola nagyi
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése