2021. december 21., kedd

Linzerkoszorú

Finom, mutatós aprósütemény karácsonyra is!

Linzerkarika, linzer fenyő, sajtos sós rúd, lekváros csapivizes kevert saját sütemény, saját fotó.

Hozzávalók:
60 dkg liszt (20 dkg rétesliszt, 40 dkg simaliszt)
30 dkg vaj
15 dkg porcukor 
1 egész tojás és 1 db-nak a sárgája
1 citrom reszelt héja (emberi fogyasztásra alkalmas legyen és alaposan megmosva használjad!)
1 cs. vaníliás cukor
1 cs. sütőpor.
Még melegen a felső lyukas darabokat be szoktam hempergetni porcukorba.
Töltéshez lehetőleg házi készítésű sárgabarack lekvárt használj.

A hozzávalókat összedolgozzuk és pihentetjük egy kicsit. Ez idő alatt elővesszük a gyúrótáblát, a tepsiket /jó, ha több tepsibe tudjuk rakni a kinyújtott és kiszaggatott tésztákat, mert gyorsan haladunk így/.

A pihentetett tésztát kicsit lisztezett deszkán kb. 2-3 mm vastagra nyújtuk és kiszaggatjuk linzerkoszorú formával. Fele lyukas közepű legyen. Bármilyen más megoldás is lehet, pl. közepes pogácsaszaggató és gyűszű vagy más kis forma, mint a kártya mintáknál. Itt van erre példa: Linzer sütemények

Ebből a mennyiségből 51 db alsó és 51 db lyukas felső linzerkoszorú lett és 36 db fenyő, a leeső darabokból még 21 db kört lapítottam =159 db. 4-5 tepsi mennyiség 😊

Végeztél a sütéssel, a felső lyukas darabokat meghempergetted vagy beszórtad porcukorral, és kicsit hűlt a sütemény, lehet is tölteni. Az alsó lapra kávéskanállal lekvárt símitasz, a mennyiséget meglátod, kiderül az első 2-3 db-nál, hogy mennyit tegyél.

Kellemes alkotást kívánok.

  • Ez a sütemény ajándéknak is kitűnő.
  • Ennek a süteménynek karácsonykor, húsvétkor és egyéb családi ünnepen is az asztalon a helye.

Nincsenek megjegyzések: