2020. április 3., péntek

Kenyér sütés


Kenyér sütés saját készítésű kovásszal, saját kenyér, saját fotó



Hozzávalók:

55 dkg liszt 

4 dl víz

10 dkg kovász = 5 dkg liszt, 5 dkg víz elegye, melyet napokkal azelőtt kezdesz "aktiválni"

kb. 2 kávéskanál só

csipetnyi cukor.

Délelőtt dolgozzad össze és délután süssed. Legyen kelni idő 2 + fél óra.

A hozzávalókat összedolgozod egy kelesztő tálban és ráteszed a fedelét, hagyod langyos helyen kelni kb. 2 óra hosszat.

Amikor eltelt a kb. 2 óra, akkor vegyed ki a tésztát kicsit meglisztezett gyúródeszkára és dolgozzad át hajtogasd vagy gömbölygesd át, hogy friss levegő menjen a tésztába. Formázd meg kenyér alakúra. 
A tepsibe tegyél sütőpapírt és tedd bele a kenyered. Vágjad be 2 vagy 3 helyen, hogy könnyebben keljen. Hagyjad pihenni fél órát.

A sütő aljába tegyél egy kis fém edényben vizet, hogy pára képződjön.
A kenyered kenjed be vízzel és tegyed a hideg sütőbe.
Kapcsoljad fel a sütőt 220 Celsius fokra, hagyjad így sülni 20 percig, majd kapcsolja vissza 160 Celsius fokra és süssed  még kb. 30 percig.

Óvatosan vegyed ki a forró tepsit a sütőből, kenjed be a kenyered vízzel, hogy szép fényes legyen.
Hagyjad hűlni rácson a kenyeret.

Fogyasszad jó étvággyal.


Nincsenek megjegyzések: