Kenyér sütés saját készítésű kovásszal, saját kenyér, saját fotó |
Hozzávalók:
55 dkg liszt
4 dl víz
10 dkg kovász = 5 dkg liszt, 5 dkg víz elegye, melyet napokkal azelőtt kezdesz "aktiválni"
kb. 2 kávéskanál só
csipetnyi cukor.
Délelőtt dolgozzad össze és délután süssed. Legyen kelni idő 2 + fél óra.
A hozzávalókat összedolgozod egy kelesztő tálban és ráteszed a fedelét, hagyod langyos helyen kelni kb. 2 óra hosszat.
Amikor eltelt a kb. 2 óra, akkor vegyed ki a tésztát kicsit meglisztezett gyúródeszkára és dolgozzad át hajtogasd vagy gömbölygesd át, hogy friss levegő menjen a tésztába. Formázd meg kenyér alakúra.
A tepsibe tegyél sütőpapírt és tedd bele a kenyered. Vágjad be 2 vagy 3 helyen, hogy könnyebben keljen. Hagyjad pihenni fél órát.
A sütő aljába tegyél egy kis fém edényben vizet, hogy pára képződjön.
A kenyered kenjed be vízzel és tegyed a hideg sütőbe.
Kapcsoljad fel a sütőt 220 Celsius fokra, hagyjad így sülni 20 percig, majd kapcsolja vissza 160 Celsius fokra és süssed még kb. 30 percig.
Óvatosan vegyed ki a forró tepsit a sütőből, kenjed be a kenyered vízzel, hogy szép fényes legyen.
Hagyjad hűlni rácson a kenyeret.
Fogyasszad jó étvággyal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése