Házi egyszerű savanyúság, ami nem hiányozhat a polcról!
Csalamádé télire (rázott savanyúság)
A vitamindús savanyúsághoz szükséges:
1,5 kg fehér káposzta
1,5 kg fehér paprika
0,5 kg vöröshagyma
1,0 kg uborka.
A mennyiségeket én a megmosott, megtisztított
zöldségfélékre értem.
A káposzta külső leveleit leszedjük, majd a káposztát
vékonyra vágjuk.
A fehér paprikát megmossuk, kicsumázzuk és karikára vágjuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk: külső leveleit leszedjük és a
hagymát karikára vágjuk. Az uborkát megmossuk, meghámozzuk és legyaluljuk.
A zöldségféléket egy tiszta vájlingba tesszük, rászórunk
0,5 kg kristálycukrot,
7 dkg sót,
ráöntünk 3 dl 10 %-os ecetet,
csapott kávéskanál nátrium benzonátot és
késhegynyi borkénport.
Tiszta fakanállal alaposan összekeverjük a csalamádénkat és
tiszta konyharuhával letakarjuk, másnapig állni hagyjuk, közben többször megkeverjük.
Alaposan kimosott, kitörölgetett csavarós üvegekbe rakjuk.
Annyi levet enged, hogy ellepi a hozzávalókat.
Ebből a mennyiségből kb. 6-7 db 7 dl-es üveggel lesz.
Természetesen kevesebbet is készíthetünk, akkor arányosan
csökkentsük a hozzávalókat.
Azért nagyon szeretem készíteni, mert se levet nem kell
külön készíteni, se száraz gőzbe tenni nem kell, hanem csak szép vékonyra felvágni
a hozzávalókat.
A receptet 1983-ban olvastam a Szabad Föld újságban,
pályázaton díjazottként szerepelt.
Sokszor készítettem már, nagyon szereti a család. Pontosan ilyen összetételben talán soha nem tettem el, mert uborka terem, így az inkább több, a káposzta pedig kevesebb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése