2013. június 25., kedd

Bivalycsók és Krúdy fröccs. Érdekel?


Nyár - meleg, sőt hőség - bor vagy sör fogyasztás mértékkel!


Bivalycsók: 4 dl bor + 1 dl szódavíz


Krúdy fröccs: 9 dl bor + 1 dl szóda
az író szerint ilyen arányban a víz „megnevetteti” a bort

"Krúdy és a gasztronómia
Nincs még egy olyan magyar író, aki úgy tudott volna étkekről, italokról, nagyevőkről, borisszákról, kocsmákról, piacokról írni, mint a 130 évvel ezelőtt született Krúdy Gyula.

Számos szakácskönyvet és receptet tulajdonítanak az írónak, aki valójában sosem vetett papírra önmagában ilyesmit, és soha be nem tette a lábát a konyhába főzés végett. De Szinbád és Rezeda Kázmér szülőatyja fél mondattal képes volt éhséget és szomjúságot kelteni. Lévén született gasztronómus, s leginkább ínyenc. Talán egyik ősének köszönhetően is, aki itáliai szakácsként Beatrix királyné kíséretében érkezett Mátyás király udvarába. A család hagyatékában nem egy, az alábbihoz hasonló levél lelhető fel, ami ékesen bizonyítja, milyen kifinomult, ösztönös érzékkel kalauzol Krúdy az asztali örömök világába."

Forrás: egyeb.yebo.eu/2012/6 Sivatagi/krudyrol


Hajtás vagy  Húzás = nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz

egy hajtásra (húzásra) lehetett a gallér mögé küldeni (Móra Ferenc szerint)
Móra Ferenc: "30-ig hevít a nő; azután a bor; azután a kemence sem."
Forrás: bor-neked.hu/mora-ferenc  

Móra Ferenc felesége, Walleshausen Ilona sokak által elismert háziasszony volt, aki nagy örömét lelte a vendéglátásban. Előfordult, hogy nagyobb ünnepen harmincnál is több étele került egyszerre az asztalra. Szakácskönyvével – amelyben jóízű és könnyen elkészíthető ételeinek leírásait osztotta meg az olvasóival – óriási sikert aratott.
Forás: mindmegette.hu/hires-emberek-kedvenc-etelek


http://receptekviolanagyitol.blogspot.com 

Szeretettel küldi üdvözletét: Viola nagyi 

Nincsenek megjegyzések: