Gesztenyés kalács
Nagymamám sütött nagyon finom kelt kalácsot, sajnos nem tudjuk a receptjét, találtam viszont hasonlót, íme:
Hozzávalók:
3,5 – 4 dl tej,
6 dkg cukor,
5 dkg élesztő,
60 dkg liszt,
pici só,
3 tojás sárgája + 1 a tetejére kenni,
2 evőkanál étolaj + a tepsi kenéséhez.
3,5 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk, hogy felfusson. A hozzávalókat egy nagyobb tálba tesszük és jól összedolgozzuk.
Pihentetjük (Édesanyám azt mondta, keltet 2 órán belül ne süssünk). 6
cipót csinálunk belőle = 2 x 3 szál a fonáshoz. Két kisebb kalácshoz 3 ágú fonással. Készíthetünk egy nagyobb kalácsot 3 ágú fonással, ilyen az enyém is, akkor csak 3 cipóra osztjuk.
Töltelék:
25 dkg gesztenyemassza,
2,5 cl rum vagy rumaroma,
7,5 dkg margarin,
1 cs. vaníliás cukor,
1 evőkanál porcukor,
kb. 2 evőkanál tej, hogy jól kenhető legyen.
Nagyon finom, nem áztatja el a tésztát és nem is folyik ki belőle.
A tésztákat kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel és 3-3 szálat összefonunk.
Megkenjük tojással és előmelegített sütőbe tesszük, 200
fokon 22 percig és tovább 190 fokon kb. 3 percig sütjük. Sütő függő a sütési idő!
Finom, érdemes megsütni. Tejeskávéval, kakaóval nagyon jó. Reggelire, uzsonnára vagy vacsorára is tudom ajánlani.
OSTOROS KALÁCS néven találtam receptkereso.com Fandika70 receptje, köszönöm szépen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése