2013. május 26., vasárnap

Kelt gesztenyés kalács

Gesztenyés kalács 

Nagymamám sütött nagyon finom kelt kalácsot, sajnos nem tudjuk a receptjét, találtam viszont hasonlót, íme:


Hozzávalók: 

3,5 – 4 dl tej, 

6 dkg cukor, 

5 dkg élesztő, 

60 dkg liszt, 

pici só, 

3 tojás sárgája + 1 a tetejére kenni, 

2 evőkanál étolaj + a tepsi kenéséhez. 

3,5 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk, hogy felfusson. A hozzávalókat egy nagyobb tálba tesszük és jól összedolgozzuk. 

Pihentetjük (Édesanyám azt mondta, keltet 2 órán belül ne süssünk). 6 cipót csinálunk belőle = 2 x 3 szál a fonáshoz. Két kisebb kalácshoz 3 ágú fonással. Készíthetünk egy nagyobb kalácsot 3 ágú fonással, ilyen az enyém is, akkor csak 3 cipóra osztjuk.

Töltelék: 

25 dkg gesztenyemassza, 

2,5 cl rum vagy rumaroma, 

7,5 dkg margarin, 

1 cs. vaníliás cukor, 

1 evőkanál porcukor, 

kb. 2 evőkanál tej, hogy jól kenhető legyen. 

Nagyon finom, nem áztatja el a tésztát és nem is folyik ki belőle.

A tésztákat kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel és 3-3 szálat összefonunk. 

Megkenjük tojással és előmelegített sütőbe tesszük, 200 fokon 22 percig és tovább 190 fokon kb. 3 percig sütjük. Sütő függő a sütési idő!

Finom, érdemes megsütni. Tejeskávéval, kakaóval nagyon jó. Reggelire, uzsonnára vagy vacsorára is tudom ajánlani.


Fotóját feltöltöttem már ide

OSTOROS KALÁCS néven találtam receptkereso.com Fandika70 receptje, köszönöm szépen.

 

Nincsenek megjegyzések: