2022. november 23., szerda

Kati szelet

 

Kati szelet, saját süti, saját fotó



Hozzávalók:
4 tojás sárgáját
20 dkg porcukorral és
10 dkg vajjal (margarinnal) nagyon alaposan kikeverünk.
20 dkg szitált réteslisztet elkeverünk
1/2 csomag sütőporral,
2 evőkanál (kb. 2 dkg.) keserű kakaóporral és
2 dl tejjel. Ezekkel is jól kikeverjük masszánkat.

Előmelegítjük a sütőt 200 Celsius fokon.
28x32 cm méretű tepsit kikenünk margarinnal és megszórjuk liszttel. Ebbe öntjük a kakaós masszát, elsímítjuk a tepsiben.
Sütjük a sütit 5 percig 200 fokon, majd picit lejjebb kapcsoljuk és még további kb. 15 percig sütjük.

Vizet forralunk egy lábasban, olyan méretű legyen, hogy az a zomános vagy krómozott tál, melyben felverjük a tojások fehérjét habbá, ráilleszkedjen a tetejére.
Felverjük a 4 tojásfehérjét habnak, hozzáteszünk
25 dkg kristálycukor hozzáteszünk és azzal is keverjük ki.
Forraljuk fel a lábasban a vizet, tegyük rá a tojásfehérjés tálunkat. Vízgőz fölött keverjük addig, míg nem érezzük, hogy már nehezebb keverni, "húz" a tojásfehérje, azaz nem nyers, hanem masszív, főtt habunk van.

Kenjük rá egyenletesen a tojásfehérje habot az elkészült kakakós piskótánkra.

2 evőkanál vizet,
2 evőkanál kristálycukrot és
2 evőkanál keserű kakaóport keverjünk össze egy kicsi lábasban és hevítsük össze, majd húzzuk le a tűzhelyről, de még meleg legyen, amikor belekeverünk
2 dkg margarint.
Ezzel a kakaós péppel locsoljuk meg a sütemény tojásfehérjés habját.

Kész is lett a mutatós ünnepi süteményünk!

Fázis fotók:
1. keményre verjük a tojásfehérjét
2. beletesszük a kristálycukrot és tovább verjük
3. vízgőzben "megfőzött" tojáshab elkészült, kenjük a piskótánkra.




1. tojásfehérje felverve



2. Kristálycukorral tovább verve a tojásfehérje


3. a vízgőzön "megfőzőtt" tojásfehérje a piskótára kerül


Jó alkotást kívánok:

Viola nagyi   a Te konyhai tanácsadód

Nincsenek megjegyzések: