2022. november 26., szombat

Húsgombóc leves


Finom húsgombóc leves,
saját leves, saját fotó

Hozzávalók:

25 dkg darált hús

1 db zöldség gyökér

1 db sárgarépa

5 dkg rizs

5 dkg epercsík tészta

1 egész tojás

1 csík fehérpaprika (elmaradhat, bár kellemes ízt ad)

1 teáskanálnyi apróra vágott vöröshagyma

1 teáskanálnyi étolaj (ezen futtatjuk meg a válogatott, mosott rizst és félig megpároljuk)

só, őrölt bors, őrölt piros fűszerpaprika.

Az 5 dkg átválogatott, megmosott rizst 1 teáskanál étolajon forgasd meg és öntsed fel ugyanennyi vízzel, főzzed lassan, lefedve félpuhára, amig felszívja a nedvességet. (Pl. a rizs egy kupica, akkor a víz is egy kupica a félpuhára főzéshez.)

Hagyjad kicsit hűlni a rizst, majd keverd a 25 dkg darált sertéshúshoz (lehet baromfi is) sózzad, szórd meg jó csipetnyi őrölt borssal, adjál hozzá 1 db egész tojást (külön üssed fel) és lehetőleg friss 2 szál petrezselyem zöldet apróra vágva, ez kb. egy kávéskanálnyit és egy teáskanálnyi apróra vágott vöröshagymát. Alaposan dolgozzad össze - villával is lehet -.  Gömbölygess kis húsgombócokat a masszából, nekem 20-24 db jön ki ebből a mennyiségből. Most 24 db lett.

Forrásban lévő 2,4 liter megsózott vízbe rakjad a gombócokat, még egyszer átgömbölygetve őket. Forrald lefedett fazékban kb. 15-20 percig. Szükség esetén kis levesszűrő segítségével lehabozhatod, akkor szép tiszta lesz a levesed leve. 

Tegyed az előzőleg megmosott, megtisztított, karikára vágott 1-1 db sárgarépát és zöldséget hozzá. Tehetsz bele 1 kisebb fehérpaprikát vagy egy csíkot. Ezzel együtt is forrald további kb. 15 percig, ekkor adj hozzá 5 dkg epercsík tésztát (vagy cérnametéltet), forrald kb. 10 percig, amig megpuhul a tészta. Ízlés szerint szórj rá 1 kávéskanál őrölt  piros fűszerpaprikát.

A főzési idő kb. 50 perc, közepes lángon, újraforrástól értendő, és tűzhely függő. 

Jó étvágyat kíván:

Viola nagyi

receptekviolanagyitol.blogspot.com


Nincsenek megjegyzések: