2022. augusztus 28., vasárnap

Körte befőtt

 

saját befőtt, saját fotó



1,3 kg körte tisztítva
1,5 liter víz
9 db szegfűszeg
1/2 kávéskanál nátriumbenzoát
1/4 kávéskanál citromsav
40 dkg kristálycukor.

3 db tisztára mosott, száraz 7,2 deciliteres üveget előkészítünk.

A vizet a tartósítóval, citromsavval, szegfűszeggel és cukorral feltesszük forrni. Amíg felforr, megtisztítjuk a kötét. 
Felforrott a lé, akkor többszörre beletesszük a körtét. Keményebbeket kicsit tovább forraljuk.
Egy adag készen, szépen elrendezzük az üvegekben, majd újra felforrott lében újabb adag körtét forralunk, addig míg a készlet tart. A körtére öntjük a levet.
Folpackkal és csavarós tetővel záruk üvegeinket. 

Száraz gőzbe tesszük másnapig. (Tiszta ládát kibélelünk tiszta pléddel, konyharuhával és beletesszük az üvegeket, majd tiszta konyharuhával, törölközővel takarjuk, ráhajtjuk a pléd másik felét.)
Másnap kiszedjük üvegeinket és feliratozzuk. Ez nemcsak dekoratív, de ajándékba is adható, tudjuk, hogy mikor készült és mi van benne (lekvár esetén ugyanis nem egyértelmű hónapok múltán, hogy csak szilva vagy szilva-körte-szeder).

Van nekünk vagy rokonnak, ismerősnek gyümölcs, érdemes összefogni és feldolgozni!

Munkára fel.

Várunk vissza.

Viola nagyi  és csapata



Nincsenek megjegyzések: