Diós finomság gyorsan
Édes süteményt szerettem volna készíteni, ami egyszerű és ünnepi.
Tanakodtam magamban mi legyen: boci szeletet vagy krémes-túrós süteményt süssek-e. A harmadik gondolatom a reszelt linzer volt és ezt sütöttem meg.
Reszelt linzer, saját süti, saját fotó |
Hozzávalók:
15 dkg vaj vagy margarin
40 dkg liszt (kb. 30 dkg sima, a többi rétes)
10 dkg porcukor
3 egész tojás (tésztába a sárgája, habnak felverve a fehérje a "töltelékbe"
fél cs. sütőpor
1 kanál tejföl.
Töltelékhez:
15 dkg darált dió
2-3 evőkanál sárgabarack lekvár
5 dkg porcukor + a szóráshoz is kb. 2 evőkanálnyi.
A lisztet elkeverjük a sütőporra, 10 dkg cukorral, elmorzsoljuk a margarinnal és összegyúrjuk a 3 tojássárgájával és annyi tejföllel, hogy elég kemény tésztát kapjunk. Két részre osztjuk. Az egyik részt kisebb tepsibe reszeljük káposztareszelőn.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, belekeverjük a darált diót, a lekvárt és a cukrot. Ezzel a keverékkel beborítjuk a tésztát.
Erre reszeljük a másik cipót és nem túl forró sütőben megsütjük. Gyorsan sül, vigyázzunk, hogy meg ne égjen. Ha megsült, hosszúkás szeletekre vágjuk.
38x26 cm-es tepsiben sütöttem, előmelegített sütőben kb. 180-200 Celsius fokon 20 percig.
Porcukrozva tálaltam.
A vajnak (margarinnak) és a diónak köszönhetően nem szárad ki, ezért fedeles dobozban hűtőben napokig is eltarthatjuk.
Recept forrása: MINERVA Pelle Józsefné: NAGY SZAKÁCSKÖNYV 1986.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése