Gundel Gábor kedvence mi az? Ez a süti!
Olvastam a címet és arra gondoltam, finom húsos recept következik. Tévedtem.
Sütemény, finom és még olcsónak is mondható.
Takarékos mert, dióhoz otthon kicsit megszikkadt zsemlét megdarálunk, és ezt a zsemlemorzsát adjuk hozzá a töltelékhez. Így nem megy veszendőbe, meg tudjuk menteni :)
Hozzávalók a tésztához:
55 dkg liszt
25 dg margarin
10 dkg porcukor
1 cs. sütőpor
csipetnyi só
2 dl tejföl.
Összedolgozzuk, 2 cipóra osztjuk és pihentetjük, addig összeállítjuk a tölteléket.
Töltelék hozzávalói:
15 dkg darált dió
10 dkg mazsola átválogatva, vízbe beáztatva
5 dkg zsemlemorzsa
10 dkg porcukor
2 gr. őrölt fahéj
reszelt citromhéj
2 cl rum (2 evőkanál)
kevés víz (4 evőkanál)
1 tojás felvert fehérje.
Óvatosan összekeverjük a töltelék hozzávalóit.
Az egyik tésztát tepsi nagyságúra kinyújtjuk, a tepsibe tesszük.
Megkenjük a töltelékkel.
Ráhelyezzük a másik kinyújtott tésztalapot.
Néhány helyen villával megszurkáljuk, hogy a képződő gőz sütés közbe kijöjjön.
A tojás sárgájával megkenjük (nagy a tepsi és kevésnek tűnik a tojás sárgája, tegyünk hozzá kb. 2 evőkanál tejet és keverjük össze).
Előmelegített sütőben kb. 190-200 Celsius fokon sütjük kb. 25-30 percig, amíg szépen megpirul a sütemény teteje.
Hagyjuk kicsit kihűlni. Kockára vágva tálaljuk.
Mutatós, finom sütemény.
A recept régi füzetemből való, valamilyen újságból írtam bele kb. 1980-as években.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése