Hamarosan karácsony,
azonban érdemes pár receptet kipróbálni, hogy ízlik-e családunknak, mennyi idő alatt tudjuk elkészíteni, jól tálalható-e?
Ötletekkel sok mindent meg tudsz oldani külön pénz kiadás, vagy gyakorlat nélkül is. Itt van néhány megoldás:
- Ismersz egy jó kevert sütemény receptet, csak éppen nem karácsonyi hangulatú. Van megoldás! Például: kakaós kevert tésztában ha a recept 2 evőkanál kakaóport ír, tegyél bele 1 evőkanál kakaót és 1 mokkáskanál őrölt fahéjat és 1 mokkáskanál őrölt gyömbért vagy őrölt szegfűszeget vagy őrölt ánizsmagot (ízlésed és "készleted" szerint).
- Az ünnep fényét egy habfehér abrosz és karácsonyi papírszalvéta éppen úgy megadja, mintha most rohansz el fenyőfa mintás terítőt vásárolni.
- Dekoráció lehet megmosott narancsba tűzdelt egész fahéj, Anyukám lepett meg vele pár éve és azóta nagy kedvence a családnak.
- A jót bevált receptekkel készíthetsz mindent az idén is, kedvelt ételt megfőzhetsz, süthetsz sütit pont olyat, mint elmúlt években. Van aki ragaszkodik ahhoz, hogy mindig azonos legyen a Karácsonyi menü. Ez rendben van!
Itt egy egyszerű és ünnepi leves:
Gesztenyekrémleves gesztenyemasszából
Ünnepi dísszel: tejszínhab
koronával és őrölt fahéjjal szórva.
Hozzávalók: Ez a mennyiség kb. 4-6 adag
leveshez elegendő.
25 dkg
gesztenyemassza, 2 dl tejszín = 1 kis doboz
1 liter tej (tartós tejet javaslok)
2 cl rum (esetleg rum aroma is megfelelő vagy el is hagyható)
1 csomag vaníliás pudingpor
4-5 darabka fahéj
8 db szegfűszeg
1 db citrom (alaposan megmosva, szárazra törölve), reszelt héja,
csipeti só.
Egy
2 - 2,5 literes fazékba tegyük a felengedett gesztenyemasszát és nagyon
alaposan morzsoljuk össze, majd fokozatosan dolgozzuk hozzá a pudingport és a
tejszínt, lassú tűzön főzzük
és tegyük a többi hozzávalót is bele. Forraljuk lassan és ha nem találjuk
teljesen krémes állagúnak, akkor át is szűrhetjük leves szűrőn
vagy botmixerrel krémesítsük.
Tapasztalataim:
A
darabos szegfűszeg és a darabos
fahéj helyett választhatunk őrölt fűszereket,
akkor könnyebb dolgunk van étkezés közben, nem kell kerülgetni, tányér szélére
kitennünk.
Tejszínünk
2,5 vagy 3 dl-es, akkor csökkentsük a tej mennyiségét 4 adaghoz 4 x 3 dl = 1,2
litert szoktam számolni levesből.
Levesünket sűrűnek véljük, tegyünk bele 1-2 dl vizet vagy tartós tejet.
Szilveszterre
is javaslom, hiszen nem mindenki pezsgőzik, ez a leves egy
kis rummal bolondítva illatos, kevés szeszt tartalmazó különlegesség
lesz asztalunkon.
Szeretettel ajánlom ezt a receptet is:
Viola nagyi
személyes konyhai tanácsadód
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése