ó - ió - dió
Nagy László: Dióverés
" Elsuhogott az a füttyös
sárgarigó is délre.
Sárgul az árva diófa
zöld terebélye.
sárgarigó is délre.
Sárgul az árva diófa
zöld terebélye.
Levelek lengnek, akár a
színarany rigószárnyak,
elszállnak ők is a szélben
puszta határnak.
színarany rigószárnyak,
elszállnak ők is a szélben
puszta határnak.
Áll a diófa, és érett
kincsei válnak tőle;
szellő ha bántja az ágat,
buknak a földre."
kincsei válnak tőle;
szellő ha bántja az ágat,
buknak a földre."
Dió
(google képtár)
http://www.gastrolaj.hu oldalról egy vélemény a dióról:
Idézem:
- természetes módon erősítitek az immunrendszereteket
- természetes módon tartjátok kordában a vércukorszinteteket és a vérnyomásotokat
- természetes módon erősítitek a keringésetek és
- természetes módon támogatjátok az idegrendszeretek és az agyműködésetek "
http://www.gastrolaj.hu oldalról
hidegen sajtolt dióolaj
Mi jöhet ennyi dicséret után?
Recept! Igen, egy különleges, liszt nélküli piskóta.
Diótorta (Gobbi Hilda)
Forrás: Lejtényi-Waldhauser: Unokáinknak ajánljuk 1987. könyv
Hozzávalók:
6 egész tojás,
6 evőkanál cukor,
6 evőkanál őrölt dió (25 dkg),
1 evőkanál szitált liszt.
Mázhoz
3 tojásfehérje,
20 dkg cukor,
3 evőkanál erős feketekávé.
Mielőtt megdaráljuk a diót, kb. 15 darabot félreteszünk a díszítéshez.
A 6 tojássárgáját 6 evőkanál cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a darált dió felét és az 1 evőkanál lisztet, majd belekeverjük a 6 tojás felvert habját a dió másik felével.
Tortaformában közepes lángon megsütjük.
3 tojásfehérjét 20 dkg cukorral, 3 evőkanál feketekávéval habüstben gőzön sűrű habbá keverjük, a megsült és tortalapra tett tortára melegen rákenjük, az egész diókkal díszítjük. Kb. fél óra alatt megszárad.
Tisztított darabos diót csipegetni is lehet, úgy mint a mogyorót!
Költséges, munkaigényes torta helyett egyszerű bögrés kevert sütit is lehet készíteni dióval!
Hívlak, várlak ötletekkel, kérdésekkel:
Diótorta (Gobbi Hilda)
Forrás: Lejtényi-Waldhauser: Unokáinknak ajánljuk 1987. könyv
Hozzávalók:
6 egész tojás,
6 evőkanál cukor,
6 evőkanál őrölt dió (25 dkg),
1 evőkanál szitált liszt.
Mázhoz
3 tojásfehérje,
20 dkg cukor,
3 evőkanál erős feketekávé.
Mielőtt megdaráljuk a diót, kb. 15 darabot félreteszünk a díszítéshez.
A 6 tojássárgáját 6 evőkanál cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a darált dió felét és az 1 evőkanál lisztet, majd belekeverjük a 6 tojás felvert habját a dió másik felével.
Tortaformában közepes lángon megsütjük.
3 tojásfehérjét 20 dkg cukorral, 3 evőkanál feketekávéval habüstben gőzön sűrű habbá keverjük, a megsült és tortalapra tett tortára melegen rákenjük, az egész diókkal díszítjük. Kb. fél óra alatt megszárad.
Tisztított darabos diót csipegetni is lehet, úgy mint a mogyorót!
Költséges, munkaigényes torta helyett egyszerű bögrés kevert sütit is lehet készíteni dióval!
Hívlak, várlak ötletekkel, kérdésekkel:
konyhaioldalak kukac gmail.com
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése